Zlozvyky, kterými pomalu zabíjíte svůj mozek

Většina z nás moc dobře ví, co nedělá dobře našemu srdci, co škodí játrům nebo co nesvědčí žaludku. Ale jestlipak víte, čím „zabíjíte“ svůj mozek?

Mozek je jedním z nejdůležitějších orgánů, a přesto jej v prevenci neustále přehlížíme. A to by se nám mohlo nepěkně vymstít.

Na co si v souvislosti s mozkem dát pozor nejvíce? Čím mu každodenně škodíme?

Nedostatkem spánku

Ačkoli mozek nezahálí, ani když spíme, nedostatek spánku mu rozhodně neprospívá. Lidé, kteří nespí doporučených 7 až 9 hodin denně, často trpí problémy s pamětí, soustředěním, rozhodováním, učením a dalšími. Z dlouhodobého hlediska naše neurony v některých částech mozku kvůli nedostatku spánku slábnou a postupně odumírají...

Kouřením

Bylo by chybou si myslet, že toxiny z kouření škodí jen plicím. Negativně ovlivňují prakticky každý náš orgán, mozek nevyjímaje. A tak mají kuřáci vyšší riziko poškození mozku, ale také třeba mozkové mrtvice. Kromě toho bylo prokázáno, že kvůli svému zlozvyku mají nižší úroveň kognitivních funkcí.

Dehydratací

Odhaduje se, že mozek je až ze 75 % tvořen vodou. A dehydratace (například kvůli nadměrnému pití alkoholu nebo nedodržování pitného režimu) mu tedy rozhodně nesvědčí. Naopak. Dlouhodobá či častá dehydratace může mít za následek vážné poškození mozku.

Stresem

Dlouhodobý stres negativně ovlivňuje organismus jako celek, mozek nevyjímaje. Může v něm dokonce způsobit změnu v produkci hormonů, tvorbě neuronů či myelinu. A to může zapříčinit propuknutí některých vážných psychických onemocnění, jako je například úzkostná potucha nebo schizofrenie.

Narkotiky

Pokud patříte byť i jen k rekreačním uživatelům některých drog, váš mozek vám za to rozhodně vděčný není. Narkotika jako kokain, metamfetamin nebo extáze dokáží významně zamíchat s produkcí serotoninu, dopaminu nebo norepinefrinu, díky nimž se sice uživatel drog chvíli cítí skvěle, ale zároveň tento stav přispěje k poškození neuronů, které jsou za tvorbu těchto látek odpovědné. A tak příště potřebuje uživatel vyšší dávku, aby mu bylo dobře, začíná závislost, poškozuje se více mozkových buněk. A to je cesta do pekel.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat