Nevychovávejte z dětí rasisty

Jak děti stárnou, mají stále více otázek o světě – a mohou se objevit i témata diskriminace a rasismu. Jak se s tím nejlépe vypořádat?

Diskriminace a rasismus jsou v naší společnosti všudypřítomné. Není tedy divu, že tento druh nenávisti zažívají i naše děti. A mají k tomu otázky, které vás jako rodiče mohou zpočátku vyděsit. Koneckonců, není snadné vysvětlit vlastnímu dítěti, že člověk nenávidí, devalvuje a je vůči druhému nepřátelský jen kvůli svému vzhledu nebo původu.

Ale i přesto – nebo právě proto – je tak důležité, abychom o tématu s dětmi mluvili otevřeně a upřímně. Zvlášť, když za námi přijde s dotazy, nebo nastane situace, ve které hraje roli rasismus.

Diskriminace není vrozená

Žádné dítě se nerodí s předsudky. Prožívá to celé své dětství a mládí prostřednictvím nezapomenutelných zážitků a vlivu prostředí a bližních.

Ale samozřejmě už ve školce děti poznají, že jsou mezi nimi rozdíly. Pokud tedy dítě ukáže na někoho na ulici a řekne: „Ten muž má tmavou pleť“, pak je to pro něj jen pozorování, nikoli soud. To není něco, co rodiče musí zastavit. Naopak, všímat si etnické příslušnosti jiné osoby není rasistické. 

Rodiče by měli zasáhnout pouze tehdy, když výroky dítěte budou odsuzující. Pokud například dítě řekne: „Ten snědý muž určitě krade,“ vy jako rodič byste měli začít vysvětlovat. Důležité je pak zjistit, jak k tomuto závěru dítě dospělo a proč si to myslí. Rozhodně byste mu pak měli vysvětlit, že jde o předsudek. Můžete také zkusit s dítětem hledat příklady, které předsudky vyvracejí.

Vyjasněte otázky: přiměřené věku a jemné, ale upřímné

Ještě předtím, než dítě promluví zaujatým způsobem, může oslovit rodiče s otázkami o rasismu a diskriminaci. Ať už proto, že si všimli, jak se se spolužákem s migrantským původem nebo tmavou pletí zachází nepřátelsky, nebo možná proto, že někde zachytili slovo „rasista“.

Pokud má dítě na toto téma více otázek, je důležité s ním o tom vést otevřený rozhovor. Konverzace by samozřejmě měla být přiměřená jeho věku – ale i tak je důležité být naprosto upřímný.

Protože ačkoli rasismus není hezké téma a vaším prvním instinktem jako rodiče je vždy chránit své dítě před věcmi, které by je mohly emocionálně rozrušit, je to neuvěřitelně důležité pro jeho budoucí život a jeho pohled na svět. Nepodceňujte to, co dítě dokáže vstřebat, zpracovat a pochopit.

Buďte vzorem: dávejte příklad antirasismu

Nejlepší způsob, jak dostat děti na správnou cestu, pokud jde o předsudky, diskriminaci a rasismus, je ukázat jim správný způsob, jak to udělat. Děti odmala napodobují chování svých rodičů. Pokud tedy ukážete, že zacházíte se všemi stejně a že neexistuje žádný „normální“ nebo „jiný“, udělají totéž.

Stejně tak byste měli jít dobrým příkladem, pokud jde nejen o to, že nejste rasista, ale také antirasista. Ukažte svému dítěti, že je v pořádku, a dokonce dobré, nenechávat nespravedlnost nebo rasově motivované nepřátelství bez komentáře.

Být vzorem také znamená ukázat svému dítěti rozmanitost. Pokud jsou vaše skupina přátel i skupina přátel vašeho dítěte převážně bílé, zkuste své kontakty trochu rozšířit.

Různé filmy a hračky

Média, která naše děti konzumují, mohou také ovlivnit jejich pohled. Knihy, filmy nebo seriály pro děti se často točí kolem bílých postav. Barevní lidé se v nich objevují jen zřídka a rozhodně ne jako protagonisté. Hledejte tedy konkrétně alternativy. Co takhle například „Moana“, „Mulan“ nebo „Kiss the Frog“ místo toho, abyste se spoléhali jen na „Frozen“?

Své děti můžete také seznámit s kulturní rozmanitostí prostřednictvím jejich hraček. Například panenky a další figurky na hraní nemusejí být vždy bílé. Věděli jste například, že Barbie je nyní k dispozici v mnoha různých verzích?

Zdroj: názory autora, www.theguardian.com/lifeandstyle/2022/jun/25/ibram-x-kendi-how-to-teach-children-about-racism






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat