Jemné náznaky rakoviny vaječníků, které není radno podceňovat

Nadýmání, únava nebo náhlá změna stravovacích návyků. I takové „běžné“ věci mohou signalizovat rakovinu vaječníků, která se ve vysokém procentě případů bohužel diagnostikuje až příliš pozdě.

Pravděpodobnost, že žena onemocní rakovinou vaječníků, je zhruba 1 : 87 (1), což rozhodně nejsou žádná optimistická čísla. Tato nemoc patří na seznam nejčastějších příčin úmrtí a každý rok si vyžádá několik tisíc životů (2). Přezdívá se jí tichý zabiják, což je dáno tím, že se málokdy diagnostikuje včas, neboť má v raném stadiu jen velmi jemné a nenápadné náznaky. Co by vás mělo varovat?

Nadýmání není banalita

Existuje mnoho příčin nadýmání, které zahrnují kupříkladu nevhodný jídelníček, pití nápojů pomocí brčka, těhotenství, žvýkání žvýkačky nebo nedostatek pohybu. Pocit nafouklého břicha je v zásadě běžný problém, na který v lékárně vždycky „něco“ doporučí. O to je to ale horší, protože v něm nikdo nehledá jeden ze symptomů rakoviny vaječníků. Důvodem je hromadění tekutiny v břiše, jež ovlivňuje činnost jater, dráždí stěnu břišní dutiny a blokuje lymfatický systém (3). I na další příznaky je třeba dát si pozor.

Nepravidelnost menstruace mnohé napoví

Podle australské lékařské neziskové organice Cancer Council se tento typ rakoviny může projevovat i bolestí při sexu, podezřele rychlou sytostí i při konzumaci malých porcí, příliš častým močením, zácpou, průjmem, nepravidelnou menstruací, nevysvětlitelným hubnutím či naopak přibíráním na váze i permanentní únavou (4). Vidíte sama, že jde o věci, které lze přiřknout kdečemu, jako třeba nadbytku stresu, dietě, až moc divokému milování, absenci vlákniny nebo „jen“ rozhozeným hormonům. Vzhledem k prevalenci této choroby je včasná diagnóza skutečně životně důležitá, proto při jakémkoli podezření neprodleně navštivte lékaře a svěřte se mu se všemi obavami. Situace se má totiž bohužel tak, že více než 70 procent případů je právě kvůli „nenápadným“ náznakům odhaleno až v pozdějším stadiu, kdy už má klasická léčba jen omezené šance na úspěch.

Zdroje: (1) www.cancer.org/cancer/types/ovarian-cancer/about/key-statistics.html, (2) www.cancer.org/cancer/types/ovarian-cancer/about/key-statistics.html, (3) www.webmd.com/ovarian-cancer/bloating-and-ovarian-cancer-what-to-know, (4) www.cancer.org.au/cancer-information/types-of-cancer/ovarian-cancer







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat