Prostreno.cz

Nepropásněte sklizeň rebarbory. Má blahodárné účinky

Rebarbora u nás získává již delší čas na popularitě. Není nic nového, rostlina pocházející z Asie se začala pěstovat v Anglii již v 18. stol. Rebarbora se již hojně objevuje i v našich zahrádkách, pěstuje se nejen pro její zajímavou chuť, ale i pro blahodárné účinky. Víte, kdy ji sklízet a jak s ní naložit?

Reveň neboli rebarbora je velmi bohatá na vitamin C a A, dále obsahuje železo, draslík, který má močopudné účinky, fosfor a hořčík. Nepříjemný je vyšší obsah kyseliny šťavelové, proto je rebarbora vhodná do moučníků a sladkých jídel. Rebarbora by vždy měla projít tepelnou úpravou.

Snadné pěstování

Reveň se pěstuje velmi snadno, má ráda polostinné místo s dostatkem vláhy. Reveň je raná rostlina, a proto je přirozeně odolná proti mrazu. Hned zjara začíná reveň pouštět své výhonky, dlouhé řapíkaté listy, které se později sklízejí. Pokud vám rebarbora vyžene na květ, květ ihned odlomte, květ bere rostlině živiny a řapíkaté listy by byly slabé.

Čas na sklizeň

Rebarbora se sklízí postupně, tak jak narůstají řapíky. Čas sklizně záleží také na poloze vaší zahrádky, rebarbora se sklízí od poloviny dubna až do konce června. Sklízejí se pouze silné řapíkaté listy, které nijak nestříhejte, stačí těsně u země jemně vytáhnout či odlomit.

Využití v kuchyni

Řapíkaté listy se nejprve musejí očistit, to znamená oloupat, nepotřebujete na to škrabku jako na brambory, tenkou, průsvitnou slupku snadno stáhnete nožíkem. Rebarbora je vhodná do moučníků, ovocných knedlíků, polévek či kompotů. Její využití je opravdu všestranné a chuť přímo vynikající.

Tip na přípravu: Rebarborový džem

Budete potřebovat:

  • 1 kg rebarbory
  • 400 g cukru
  • šťávu a kůru z ½ citronu
  • špetku skořice nebo zázvoru
  • želírovací cukr

Rebarboru očistěte a nakrájejte na kostičky. Dejte do hrnce a mírně podlijte vodou, přidejte citronovou kůru a vařte doměkka. Poté přidejte želírovací cukr, skořici či zázvor a povařte. Nakonec přidejte citronovou šťávu. Ještě horkou plňte do malých skleniček a stavte dnem vzhůru. Po vychladnutí uložte džemy do spíže.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat