Prostreno.cz

Anýz vonný. Jaká jídla jím obohatit

Anýz je jedno z mála koření, které tlumí bolest. Umí toho však mnohem víc. Do jakých jídel se hodí a proč jej mít doma dostatek? Jako předkrm nemá chybu!

Kvete od června do července, má bílé květy, hoví si na stanovišti, které je slunné, propustné a na živiny bohaté, chlubí se přízemními růžicemi listů. To je anýz. Listy a květy se mohou sklízet stále čerstvé. Plody se sklízejí, jakmile zhnědnou. Odříznou se celé okolíky a nechají se doschnout. Obvykle to bývá v srpnu. Pokud chcete návod, taky je.

Květenství seřízněte a sušte buď zavěšené (semínka padají do podložky pod květenstvím), nebo rozprostřené (pak semena oddělte od stonku dotykem), a to na suchém místě. Semínka následně uchovávejte v uzavíratelné nádobě. A důvod, proč mít zásobu?

Voňavý poklad, který se cení

Anýz se používal již ve starověkém Egyptě jako léčivý prostředek proti mnoha onemocněním. V klášterech byl anýz ceněn jako koření i jako lék. V současnosti je často součástí čajů proti kašli a čajů pro léčení žaludku a střev.

Utišuje a klidní střevní a zažívací obtíže, zbavuje nadýmání, posiluje nervy a podporuje spánek. Anýz zároveň zvyšuje sekreci žaludečních šťáv, podporuje chuť k jídlu, zklidňuje trávicí ústrojí, je močopudný a účinný na plísňová onemocnění, tlumí křeče, bolesti a migrény, zvyšuje tvorbu mléka u kojících matek, je vhodný při celkovém oslabení organismu a éterický olej z něj se používá k přípravě ústních vod. A jak se anýz dá využít v kuchyni?

Lehké večeře i svačiny

Čerstvými listy se koření saláty, květy zdobí pokrmy. Plody anýzu se přidávají do mnoha druhů pečiva a hodí se k ochucení polévek, omáček a pokrmů s kari kořením. Ze semen se vaří čaj, jsou také součástí různých receptů na bylinkové likéry. Vzpomeňte si na to, až pojedete na dovolenou do Řecka, kde vám místní podají proslavené Ouzo.

Na zdraví!

Základem pro jeho výrobu je silná pálenka vyráběná z různých zemědělských plodin, pak samozřejmě semena bedrníku anýzu, který dodává Ouzu jeho typickou chuť i vůni. Další ingredience jsou předmětem dohadů. Výrobci je samozřejmě neprozrazují jen tak na potkání, ale hovoří se o koriandru, hřebíčku, skořici a badyánu. Už teď vás „svrbí“ jazyk, který prahne po anýzové chuti? Připravte si třeba anýzová vejce, jež se skvěle hodí jako svěží letní předkrm.

Anýzová vejce, která nadchnou návštěvu

Budete potřebovat: 8 vajec a na nálev 1 l vody, 4 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce dezertního vína, 2 lžičky anýzu, 2 hvězdičky badyánu, 1 lžičku cukru, sůl

Vejce uvařte natvrdo, ochlaďte ve studené vodě, naklepněte skořápky, ale neloupejte. Vejce vložte do vařícího se nálevu tak, aby se potopila. Nechte je v horké lázni asi tak 15 minut, a nechte v nálevu vychladnout. Před podáváním vajíčka oloupejte, nakrájejte na osminky a přelijte přecezeným nálevem. Dobrou chuť!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat