Prostreno.cz

Mýty a fakta o medu. Neničte ho špatným zacházením

O medu koluje celá řada mýtů. Jednou z nejčastější zapeklitou otázkou je, zda se může dát do horkého čaje? Znáte na tuto otázku správnou odpověď, jste si jistí, že o medu smýšlíte správně?

Med je cenný nejen jako sladidlo, ale je cenný i pro naše tělo. Ale aby je mohl náš organismus plně využít, nesmíme citlivé látky v medu zničit špatným zacházením. Pracujete s medem správně, či jakému mýtu věříte vy?

Slazení horkých nápojů medem

Také si pamatujete slova vaší babičky, ať nedáváte med do horkého čaje? Víte ale, jak je to s tím slazením doopravdy? Tým vědeckých pracovníků provedl celou řadu pokusů, aby tento mýtus uvedli na prvou míru. Z jejich zjištění vyplývá, že běžně připravený hrnek čaje má teplotu 80–90 °C. Ponořením lžičky s medem, teplota okamžitě o několik stupňů klesá, a když se čaj zamíchá, může se pít po malých douškách přibližně za 6 až 8 minut, neboť jeho teplota je okolo 65 °C. Ve výsledku to znamená, že med po tepelné zátěži ztratil svoji biologickou účinnost zhruba jen o 6 až 10 %. A to je ve výsledku opravdu zanedbatelné.

Samozřejmě čím nižší teplota, tím vyšší účinnost – a to samozřejmě platí i naopak. Med byste nikdy neměli přidávat do nápojů, které procházejí bodem varu, tam je jeho biologická účinnost téměř nulová a slouží jen jako sladidlo.

Med a pečení

Blíží se Vánoce a s nimi i tradiční pečení medových perníčků. Ale zůstávají i v perníčcích nějaké účinné látky, nebo je to jen sladkost? Překvapivě i v tomto případě si je med schopen něco z cenných živin uchovat.  Při pokusu byla trouba nastavena na 250 °C, přesto teplota uvnitř vykrajovaných perníčků nepřekročila 90 °C. To způsobuje velký obsah vody, který se z těsta během pečení odpařuje. Ve výsledku je to dost podobné jako s čajem, jedná se o malou ztrátu. V zásadě platí, že nejvíce živin se uchová v malých tvarech, které se rychle upečou.

Med a obsah antioxidantů

Mnoho lidí považuje med jen za pouhé sladidlo, ale i v medu se nachází spoustu cenných antioxidantů. Pro představu čtyři polévkové lžíce kvalitního medu od včelaře se vyrovnají například 7 sklenicím pomerančového džusu, 20 sklenicím jablečného moštu, 2 šálkům zeleného čaje či jedné skleničce červeného vína. Zní to neuvěřitelně že…

Krystalizace medu

Možná tomu nebudete věřit, ale někteří lidé považují krystalizovaný med za vadný. Není tomu tak! Krystalizace je přirozený proces, med krystalizuje nejpomaleji při teplotách vyšších než 25 °C a nižších než 5 °C, takže na skladování medu v lednici není nic špatného. Nejrychleji med zkrystalizuje při 14 °C, čas za jak dlouho med zcela „ztuhne“ je různý, v závislosti na druhu medu. Zkrystalizovaný med podle druhu může mít bílou, žlutou či žlutohnědou barvu. Rozhodně takový med není zkažený a nepřišel o cenné látky.

Jak správně ztekutit neboli ohřívat med

Pokud vám nevyhovuje med zkrystalizovaný, můžete ho opět znovu ztekutit ohřátím, jen musíte být opatrní na teplotu, jinak by med ztratil své živiny. Nejsnadněji ohřejete med ve vodní lázni – postavte sklenici do vody tak, aby nepřesahovala víčko a nemohla zatéct dovnitř, ohřejte vodu na 55 °C a odstavte z plotny. Nechte působit teplou lázeň nejlépe přes noc, ráno bude med znovu tekutý a cenné látky budou zachovány. Naše babičky, pokud šlo o velkou sklenici medu, ji ještě pěkně zastlaly do peřin, aby teplotu udržely co nejdéle a celá sklenice se stihla prohřát. Případně můžete sklenici jednoduše postavit na radiátor, teplota by měla být taková, kterou snese i lidská ruka.

Med nikdy nerozehřívejte v mikrovlnné troubě, podle odborníků tímto ohřevem ztratí veškeré cenné složky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat