Prostreno.cz

Jarní tabuli zpestří zajímavé potraviny

Jaro je snad konečně tu a zahrádka nám opět může nabídnout spoustu zdravých skvostů. Taky se těšíte na první sklizeň? Tohle jsou top druhy jarní zeleniny, které zpestří váš stůl!

Podle Státního zdravotního ústavu Česko zaostává ve spotřebě zeleniny, ovoce a ryb. Není to škoda? Zelenina toho může tolik nabídnout! Ze kterých druhů si určitě vyberete? Tyhle udělají s vaším zdravím doslova divy!

Chřest

Ačkoli za vrchol sezóny chřestu je považováno období od dubna do května, v teplejších klimatických podmínkách se první chřest objevuje již v únoru. Kromě toho, že se snadno připravuje – vaří griluje, zapéká v troubě, jeden šálek obsahuje 114 % doporučené denní dávky vitaminu K, který je důležitý pro zdraví kostí. Přítomná je i kyselina listová, která, kromě jiného, pomáhá udržovat kardiovaskulární systém v chodu.

Artyčok

Na stůl přináší vysoký obsah vlákniny, draslíku, vápníku, železa, fosforu a dalších důležitých minerálů. Artyčoky jsou spojovány s podporou zdraví jater, zvláště mezi lidmi, kteří holdují alkoholu. Hodí se i těm, jež bojují s arteriosklerózou, dnou a migrénami. Artyčoky zlepšují sekreci žaludku, snižují krevní cukr a podporují trávení. To není špatné, že?

Celer

Celer je zkrátka k nezaplacení. Pochlubit se může vysokou hladinou vitaminu C a K, fosforu, draslíku, vitaminu B6, hořčíku a manganu, které jsou důležité pro zdraví krve. Kromě těchto živin je celer vynikajícím zdrojem dietní vlákniny, která je důležitá pro zdraví trávicího ústrojí a může vám pomoci se snížením tělesné hmotnosti.

Fenykl

Směs fytonutrientů – včetně flavonoidů rutinu, kvercetinu a různých kaempferolových glykosidů dělá z fenyklu jedinečný antioxidant. Konkrétně se předpokládá, že tyto sloučeniny snižují zánět a v kombinaci s vlákninou mohou pomoci odstranit potenciálně karcinogenní toxiny z tlustého střeva. Vlastně se vřele doporučuje, aby se z tohoto hlediska fenykl podával s avokádem, a to v lahodném salátu.

Brukev

Přidává se do salátů, nebo jako příloha k osamělému masu. Brukev vyniká vysokým obsahem vitaminů K, A a C. Stejně jako tři mušketýři, tyto vitaminy spolupracují v boji proti volným radikálům a chrání tělo proti poškození buněk, což se po zimě, kdy je tělo oslabené, nesmírně hodí. A na co se na jaře těšíte vy?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat