Prostreno.cz

Hřiby na talíři. Co o nich rozhodně musíte vědět

Těšíte se na sezonu hub, konkrétně hřibů? Děláte jedině dobře! Jsou napěchovány železem, vlákninou a antioxidanty. Obsahují i hodně bílkovin a zároveň mají masovou, slanou chuť, která může být perfektně začleněna do vegetariánských jídel. Znáte snad lepší dar léta?

Češi jsou národem houbařů. Našinci dokonce patří k nejvášnivějším houbařům v Evropské unii, a dokonce i na světě. „Tuzemáci“ zkrátka vědí, co je dobré! Co se však týče konkrétně hřibů, tušili jste, že jejich konzumace má vliv na zdraví i krásu? S tímhle můžete počítat!

Pomoc při hubnutí

Hřiby mají nízký obsah kalorií, ale jsou nabité bílkovinami a vlákninou, což jsou cenné nástroje pro jakoukoli dietu zaměřenou na redukci hmotnosti. (Vláknina se pohybuje v oblasti trávicího traktu, nedotčená, podporuje pocity plnosti a udržuje vaši chuť pod kontrolou.)

Redukce zánětu

Chronický zánět je spojen s celou řadou zdravotních problémů, a to od revmatoidní artritidy a astmatu po peptické vředy. Bylo také prokázáno, že přispívá k rozvoji chronických onemocnění, jako je rakovina a srdeční onemocnění. Některé studie zjistily, že hřiby vynikají silnými protizánětlivými vlastnostmi, které pomáhají snižovat symptomy některých zánětlivých stavů.

Vědci, jejichž studii z roku 2016 publikoval americký časopis Journal of Translational Research, podávali myším extrakt z hřibů a zjistili tak, že se u těchto hlodavců snížila zánětlivá odezva související s astmatem.

Obsah antioxidantů

Hřiby obsahují antioxidanty, což jsou sloučeniny, které neutralizují volné radikály a zabraňují poškození buněk. Polská studie prokázala, že antioxidanty v hřibech snižují oxidační stres spojený se vznikem volných radikálů, a mohou dokonce eliminovat riziko určitých onemocnění, jako jsou zánětlivé poruchy, srdeční onemocnění a rakovina.

Podpora zdraví trávicího ústrojí

Díky vysokému obsahu vlákniny mohou hřiby zlepšit trávicí systém, zabránit zácpě a podpořit pravidelné vylučování. Zvýšený příjem vlákniny prokazatelně ovlivňuje trávicí systém včetně refluxu žaludku, divertikulitidy a onemocnění peptického vředu. Co si přát víc?

Dobrý zdroj bílkovin

Pouze jedna hrst sušených hříbků obsahuje pěkných sedm gramů bílkovin. Díky masové chuti mohou být hřiby užitečným doplňkem vegetariánských nebo veganských pokrmům, které jsou plné bílkovin a železa. Čerstvé hříbky jsou přitom k dispozici v létě a na podzim a lze je nalézt v půdě kolem stromů, zejména buků a bříz. Při jejich sběru se ujistěte, že jste své úlovky zbavili veškerých nečistot. K tomu můžete použít vlhký hadřík.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat