Prostreno.cz

Kdy a proč si v zahradě vysadit vignu čínskou

Vigna čínská z čeledi bobovitých, která nabízí dlouhé, štíhlé lusky a smetanově bílé fazolky s očkem, se pomalu, ale jistě zabydluje i v českých zahradách. Tušili jste, že detoxikuje tělo, pomáhá při hubnutí a zlepšuje krevní oběh?

Vigna čínská je důležitou subtropickou rostlinou, bez které si v mnoha částech Asie a Afriky neumí život ani představit. Odolává nemilosrdnému podnebí v těchto oblastech a vzhledem k vysoké hustotě živin, jež poskytují její fazole i lusky, je součástí tamního jídelníčku. A pozor, už i Češi si ji oblíbili! Proč je to jedině dobře?

Zdraví zažívacího ústrojí

Tato „divná fazole“ patří k bohatým zdrojům vlákniny. Pokud se potýkáte s trávicími problémy, například zácpou nebo průjmem, je pro vás tou pravou. Vláknina stimuluje peristaltický pohyb střev, což se vždycky hodí.

Ochrana srdce

Uvedená rostlina, odborně pojmenovaná jako Vigna sinensis, nabízí zajímavou úrodu, ale obohacuje zahrádku i po estetické stránce, neboť rozkvétá nádhernými květy fialové a bílé barvy. Semena se vysazují v květnu až červnu. Až sklidíte úrodu, budete se moci těšit z bohatého zdroje vitaminu B, který hraje velkou roli v ochraně zdraví srdce. Tento vitamin může aktivně předcházet srdečnímu selhání a kontrolovat srdeční komory.

Detoxikace

Čerstvé lusky patří mezi zeleninu, fazole jsou pochopitelně luštěninou. Antioxidanty nalezené právě ve fazolích vyhledávají a neutralizují volné radikály v těle, které způsobují chronické onemocnění a buněčnou mutaci. To taky není k zahození!

Odstranění problémů se spánkem

Fazole také patří k zásobárnám tryptofanu, který působí relaxačně a zároveň usnadňuje spánek. Pokud trpíte nespavostí nebo nočním neklidem, zvažte konzumaci jedné lžíce této dobroty těsně před odchodem do ložnice.

Podpora krevního oběhu

Léčba anémie. Tak i o tohle se vigna čínská postará. Nedostatek železa v těle vede ke slabosti, kognitivním zmatkům, bolesti žaludku, únavě a špatné celkové metabolické funkci. Železo je nezbytné pro produkci červených krvinek.

Hubnutí

Ve fazolkách je jen málo kalorií a cholesterolu, takže se jedná o ideální potravinu při hubnutí, která navíc optimalizuje trávení a přispívá k rychlejšímu pocitu sytosti. S vysokým přísunem vlákniny můžete svých hubnoucích cílů dosáhnout mnohem rychleji.

Péče o kůži

Lusky nebo fazolky. Impozantní množství antioxidantů v nich nalezených zapůsobí na vaši pleť víc než kosmetická procedura. Antioxidanty eliminují známky stárnutí, zklidňují podráždění, hojí jizvy a chrání pokožku před účinky UV záření. Protein ve fazolích stimuluje buněčné opravy a přispívá k růstu nových tkání. Věřte tomu, nebo ne, tyto malé luštěniny vám mohou pomoci vypadat mladší!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat