Prostreno.cz

Ředkvičky prospívají náladě, pokožce i křivkám

Tyto malé, červené, kulaté plody mírně pálivé chuti mají vážně co nabídnout. A právě vrcholí jejich sezóna! V jejich nitru se skrývají pozitiva zahrnující prevenci rakoviny i Alzheimerovy choroby. Prospějí ale i vaší hlavě, náladě, pokožce a štíhlým křivkám!

Jsou pro vás ředkvičky až příliš obyčejné na to, abyste je ke svému stolu zvali častěji? Nenechte se zmást, tato kořenová zelenina, na které si pochutnávali i staří Egypťané, může vašemu zdraví opravdu pomoci. A to hned z několika důvodů! Co vám její konzumace přinese?

Silnější imunita a mozek v kondici

V souvislosti s vitaminem C si kdekdo vybaví nachlazení a horký čaj. Vy také? Pak vás asi překvapí, že „céčko“ jakožto silný antioxidant platí za přírodní antidepresivum. Tedy alespoň takový názor má americká lékařka Fiona E. Harrison, která působí na Vanderbiltově univerzitě v Tennessee.

Specialistka zároveň uvádí, že jmenovaná živina, jejíž bohatou zásobárnou jsou právě ředkvičky, hraje klíčovou roli i při učení, zatímco se podílí i na prevenci Alzheimerovy choroby, mrtvice a demence. Vitamin C rovněž posiluje obranyschopnost, chrání buňky před poškozením a stimuluje tvorbu kolagenu, díky čemuž si pleť zachovává pružnost a elasticitu.

Prevence před rakovinou? Ano, to také

Rakovina je asi nejobávanější chorobou dnešní doby. Experti jsou toho názoru, že jejímu vzniku nahrává nevhodný jídelníček, expozice toxinů, nadměrná konzumace alkoholu a kouření. Svou roli zde pochopitelně sehrává také genetika či dědičnost, stejně jako chemické škodliviny v životním prostředí a nízká pohybová aktivita. Co prevence? Tou jsou podle amerických vědců působících ve zdravotnickém institutu Linus Pauling se sídlem v Oregonu právě šťavnaté ředkvičky. Obsahují totiž cenné sloučeniny, jež likvidují rakovinné buňky a detoxikují organismus.

Záruka bezproblémového trávení

Míváte občas břišní potíže? Pak jsou pro vás „ředkve“ přesně to pravé. Platí totiž za skutečně bohatého zprostředkovatele vlákniny. Už jste jistě mnohokrát slyšeli o tom, že tato složka potravy nesmírně svědčí trávení, neboť zajišťuje pravidelné pohyby střev. Vláknina se ovšem uplatní i jinde, neboť navozuje pocit sytosti, podporuje hubnutí, normalizuje krevní tlak a přispívá k regulaci cholesterolu.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat