Prostreno.cz

Angrešt je poklad našich zahrádek plny antioxidantů

Na našich zahrádkách často dáváme přednost exotickým druhům ovoce a přehlížíme bohatství naší krajiny. Což je velká škoda. Např. angrešt je přímo nabitý živinami a je velká škoda na něj zapomínat. Poznejte všechny jeho přínosy.

Angrešt obsahuje jen minimum kalorií a je bohatý na vlákninu, měď, mangan, draslík a vitaminy C, B5 a B6. Angrešt je skutečným pokladem každé zahrádky.

Bohatý na antioxidanty

Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají bojovat proti účinkům volných radikálů. Jedná se o reaktivní molekuly, které způsobují buněčné poškození a vedou k procesu známému jako oxidační stres. Oxidační stres je spojován s mnoha chorobami a předčasným stárnutím.

Předpokládá se, že strava bohatá na antioxidanty snižuje riziko některých typů rakoviny, srdečních onemocnění, diabetu 2. typu, zpomaluje proces stárnutí a chrání váš mozek před degenerativním onemocněním.

Angrešt je vynikajícím zdrojem antioxidantů, včetně vitaminu C, malého množství vitaminu E a fytonutrientů. Dále také:

  • Flavonoly: Ty jsou spojeny se zdravím srdce a prevencí proti mrtvici. Mají silné antivirové účinky.
  • Antokyaniny: Tyto sloučeniny jsou barevnými pigmenty v ovoci a jsou spojeny se zdravím očí a močových cest, zlepšují paměť a snižují riziko některých rakovin.
  • Organické kyseliny: Jsou odpovědné za chuť ovoce a mohou snížit riziko mrtvice a Alzheimerovy choroby.

Vysoký obsah vlákniny a minimum kalorií

Pokud držíte dietu, angrešt je skutečně tím pravým spojencem. Můžete si dopřát zdravé mlsání jen s minimem kalorií. Angrešt je velkým zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny. Nerozpustná vláknina přispívá k hromadění stolice a zlepšuje konzistenci, zatímco rozpustná vláknina pomáhá zpomalit pohyb potravy ve střevech, což může snížit hlad a zvýšit pocity sytosti.

Reguluje hladinu cukru v krvi

Kromě výše zmíněné, vláknina z ovoce napomáhá regulaci hladiny cukru v krvi a snižuje krevní tlak, cholesterol a riziko chronických onemocnění, včetně některých typů rakoviny, srdečních chorob, diabetu 2. typu a obezity.

Ochrání váš mozek

Některá degenerativní onemocnění mozku jsou spojena s přetížením železa v buňkách. Hladiny železa, které jsou příliš vysoké, mohou podnítit vznik volných radikálů, což jsou molekuly, které poškozují vaše buňky. Angrešt je přirozeným zdrojem organických kyselin a poskytuje 11–14 mg kyseliny citronové ve 100 mg ovoce. Kyselina citronová blokuje hromadění železa v buňkách a bylo zjištěno, že snižuje riziko onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a mrtvice, pokud jsou konzumovány pravidelně.

Pro zdraví srdce

Angrešt obsahuje mnoho živin, které podporují zdraví srdce, včetně antioxidantů a draslíku. Antioxidanty zlepšují zdraví srdce tím, že zabraňují oxidaci LDL (špatného) cholesterolu v krvi, což je proces, který zvyšuje riziko srdečních onemocnění.

Navíc, fytonutrienty jako flavonoly a antokyany pomáhají snižovat krevní tlak a zlepšují funkci krevních cév, což může snížit riziko srdečních onemocnění. A v závěru draslík, který je nezbytný pro zdraví cév. Pomáhá udržovat pravidelný tep a krevní tlak a je spojen se sníženým rizikem srdečních onemocnění a mrtvice.

Zdroj: eatthis.com, healthline.com, healthyeating.sfgate.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat