Prostreno.cz

Luxusní kopřivová polévka nadchne i vás

Kopřivy se používají jako bylinný prostředek po tisíce let. Pomáhají detoxikovat tělo, čistí krev, působí protizánětlivě, mohou pomoci při alergiích, hormonální regulaci i potížích s prostatou. Právě právě teď jsou v plné síle, tak si natrhejte porci cenných živin a zároveň nasyťte celou rodinu. Luxusní zelená polévka vás překvapí!

Kopřiva není plevel, ale mocná a silná bylinka, která se sbírá do poloviny května, konkrétně do svátku Žofie, který připadá na 15. 5. Pak už v sobě má příliš mnoho dusičnanů. Ty mají na zdraví negativní vliv, neboť se v lidském těle chovají jako toxické. Není tedy čas ztrácet čas!

Na sběr jedině v rukavicích

Mezi nejklasičtější způsoby, jak nesmírně prospěšné kopřivy podávat, patří kopřivová polévka připravená z brambor, vývaru a trochy smetany. Je skutečně luxusní. Už jste ji ochutnali? Připravte si rukavice a sesbírejte vrcholky kopřiv, dřív, než rozkvetou. Potřebujete mít zhruba polovinu papírové nákupní tašky, kterou znáte se supermarketů. (Koneckonců, co nezpracujete do polévky, můžete usušit.) Kopřivy si odnášejte jen z míst, která jsou vzdálená od prašných ulic a cest. A bez čeho dalšího se recept neobejde?

Na seznam věcí si připište 1 lžíci extra panenského olivového oleje, 1 čajovou lžičku másla, 1/2 šálku nakrájené šalotky, 1/2 šálku nakrájeného celeru, 4 šálky kuřecího vývaru, 1 až 2 šálky vody, sůl, 1 bobkový list, 4 až 5 kusů středně velkých brambor, 1 čajovou lžičku sušeného tymiánu, čerstvě mletý černý pepř, 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy, 2 až 3 lžíce smetany na šlehání.

Spaření a zchlazení

Nejprve kopřivy blanšírujte, tedy vhoďte do horké osolené vody a následně je přeneste do vody studené (v té mohou být i kostky ledu). Pokud v této chvíli uvidíte nějaké velké stonky, odřízněte je a zlikvidujte. Kopřivy nakrájejte nahrubo.

V hrnci zahřejte olivový olej a máslo a orestujte šalotku a celer, přidejte vývar, bobkový list, tymián a pokrájené brambory. Přiveďte k varu a povařte 5 minut. Nyní vhoďte kopřivy a vodu. Té by mělo být tolik, aby se kopřivy a brambory zakryly (1–⁠2 šálky uvedené výše). Ztlumte plamen a vařte do změknutí.

Vyjměte bobkový list a povolejte ponorný mixér. Polévku zpracujte na hladké pyré, vlijte smetanu a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Před podáváním dozdobte snítkou čerstvé máty. Dobrou chuť!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat