Prostreno.cz

Ovoce přímo dělané na skvělé čokoládové fondue

Netradiční rodinný večírek u dobrého filmu a něčeho sladkého na zub? Všichni čokokolici ocení ovoce na špejli s pořádnou porcí tekuté rozkoše. Fondue se mohou stát vaší oblíbenou kratochvílí. Dáte přednost jahodám, banánu nebo mandarinkám?

Fondue je švýcarský pokrm podávaný v jednom hrnci a nad přenosným sporákem, vyhřívaným svíčkou nebo lihovou lampou. Konzumuje se namáčením chleba do sýra pomocí vidliček s dlouhou stopkou. Tedy nejen to.

Od 50. let 20. století se termín „fondue“ zobecnil na další pokrmy, jež se noří do nějaké tekutiny. Jednou z variant je fondue au chocolat, při které se namáčejí kousky ovoce do rozpuštěné čokolády. Ostatně, slovo fondue je trpné minulé příčestí ženského rodu francouzského slovesa fondre „roztavit se“. A které ovoce ve spojení s čokoládou nejlépe chutná?

Banány

Banán s čokoládou patří ke kombinacím, které nikdy nezklamou. Banán posiluje nervovou soustavu a obsahuje antioxidanty, ve spojení s L-fenylalaninem v čokoládě se postará o vaši dobrou náladu.

Jahody

Na toto sladké ovoce můžete použít buď mléčnou, nebo hořkou čokoládu. Celé to lze vylepšit případkem cukrového máčku, kupříkladu bílé barvy. Dobrota je na světě!

Třešně

Třešně jsou zdrojem přírodních fytoestrogenů, což jsou látky, které mají antioxidační účinky a zpomalují stárnutí. Máte-li v mrazáku aspoň šálek těchto pokladů, není co řešit. Pro doladění celého čokoládového rautu připravte i trochu vanilkové zmrzliny. U krbu a v teple vám takový zážitek udělá dobře po těle i po duši.

Maliny

Maliny se hodí k mléčné nebo tmavé čokoládě. Jedná se o velmi chutné a svěží spojení. Zároveň uděláte něco pro své zdraví. Maliny jsou ceněny pro své protizánětlivé účinky.

Kiwi

Čerstvé, mražené nebo sušené plátky kiwi se dají namáčet do jakéhokoli druhu čokolády. Kolečka připomínají lízátka, která se vizuálně mohou doladit s křupinkami, barevnými kuličkami či třeba cukrovými nebo ovesnými vločkami.

Ananas

Kousky ananasu chutnají čerstvé i mražené. Pro fondue jsou ideální. Bromelin v ananasu zároveň podporuje trávení, působí protizánětlivě a bojuje proti otokům.

Mandarinky

I mandarinky si s čokoládou rozumí. Jen je do ní nemáčejte ihned po oloupání slupky. Nechte je chvíli vyschnout, čokoláda se tak na ně lépe přilepí.

Hrušky

Pokud jste fanouškem hrušek, zkuste je spárovat s hořkou čokoládou, která vyzdvihne jejich chuť. Nemáte-li je zrovna v lásce, použijte broskve nebo mango.

Zdroje: thrivecuisine.com, wikipedie.org, medicinenet.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat