Prostreno.cz

Zdravý recept na avokádovo-jahodový salát

V létě většina z nás raději konzumuje saláty, pokud vás ale už ty zeleninové na milion způsobů omrzely, máme pro vás něco nového. Tento salát si připravíte a vychutnáte za pár minut a kombinace avokáda a jahod je jako sen!

Krémová chuť avokáda se v salátu snoubí se šťavnatostí a čerstvostí jahod. S tímto lahodným a lehkým salátem se v misce sejdou dvě obecně oblíbené superpotraviny. A možná to někoho překvapí, ale avokádo a jahody k sobě prostě perfektně ladí! Máme pro vás recept, jak tuto letní kombinaci bleskově udělat.

Avokádovo-jahodový salát

Přísady

1 citron

1 lžička medu

1 lžička olivového oleje

sůl a pepř

salát dle vlastního výběru (např. 1 malý římský salát nebo 2 hrsti čerstvého špenátu)

150 gramů jahod

70 gramů avokáda

Příprava

1 Nejdříve začněte zálivkou. Na tu nastrouhejte špetku citronové kůry a vymačkejte polovinu citronu. Smíchejte dvě lžíce citronové šťávy s medem, olejem a citronovou kůrou a dochuťte solí a pepřem.

2 Hlávkový salát omyjte, osušte a nakrájejte na proužky. Jahody omyjte, osušte a nakrájejte na poloviny. Dužinu avokáda nakrájejte na kostičky. Proužky hlávkového salátu, půlky jahod a nakrájené avokádo smíchejte a pokapejte zálivkou. 

Tip

Pokud chcete, můžete salát doplnit opraženými piniovými oříšky a rukolou.

Avokádo v kuchyních po celém světě

Nejjednodušší forma konzumace je samozřejmě lžičkou hned ze slupky. Ale použití avokáda v kuchyni je samozřejmě mnohem širší. Avokádové pokrmy jsou většinou studené, protože dužina může při zahřívání zhořknout a není pro každého. To je důvod, proč se jihoamerický zelený poklad nachází hlavně v dipech, pomazánkách a salátech.

Kuchyně Tex-Mex například při mnoha příležitostech podává guacamole – pikantní avokádovou pěnu s tradiční tortilla chipsy. Japonci je rolují v sushi, Chilané podávají avokádovou omáčku s kuřecím masem, zatímco Australané dávají avokádo do sendvičů. V afrických zemích je vítanou přísadou do ovocných salátů, v Brazílii lidé milují avokádovou zmrzlinu. 

Stručně řečeno: avokádo je doma v mnoha kuchyních světa. Mimochodem nejen jako jídlo, ale i jako chutný nápoj jménem Abacate. Původně velmi oblíbený u jihoamerických domorodců, později i u koloniálních mistrů, kteří ho míchali s rumem a cukrem. Doma jim chybělo avokádo do speciální pálenky, kterou nazývali Advocaat. Vynalézavý Holanďan nahradil avokádo vejci. Dá se říci, že se zrodil likér, který by dnes neměl chybět na žádné kávové párty: vaječný likér.

Co dělat s nezralým avokádem

Jednoduše ho vložte do papírového sáčku s jablky nebo hruškami a uložte do mísy na ovoce. Během několika dní je avokádo máslově měkké a s typickým lahodným aroma.

Zdroj: www.freundin.de/kochen-diaet-gesundes-blitzrezept-avocado-erdbeer-salat





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat