Prostreno.cz

Vánoční skořicovo-vanilkové donuty

Advent je spojován s odpočinkem po celém roce a nadšeným očekáváním vánočních svátků. Kdy jindy se tedy zabalit do deky s oblíbenou knížkou v ruce a popíjet šálek kávy či čaje s něčím dobrým na zub?

Chcete-li potěšit nejen sebe ale i své blízké, připravte si o víkendu domácí donuty, kterými nadchnete úplně každého! S vůní vanilky a skořice, ozdobené různobarevnými polevami a sypáním nejen provoní celou vaši domácnost, ale ještě budou vypadat na stole s adventním věncem krásně a neodolatelně! Tak jdeme na to?

Skořicovo-vanilkové donuty

Ingredience

225 g hladké mouky

120 ml mléka

lžíce třtinového cukru

7 g droždí

25 g másla

1 vejce

lžíce citronové kůry

½ lžičky vanilkového extraktu

½ lžičky skořice (nebo perníkové koření)

Postup

1 Do větší mísy prosejte mouku, přidejte cukr, citrónovou kůru, skořici a promíchejte.

2 Mléko mírně zahřejte v kastrůlku a přidejte vanilkový extrakt. Pokud máte k dispozici vanilkový lusk, výsledek bude ještě chutnější než s použitím vanilkového extraktu. Nakrojte jej vejpůl a povařte v mléce, poté nechejte i s luskem vychladnout, aby bylo mléko vlažné (ne horké – zabilo by kvasnice). Sceďte a odložte stranou.

3 V míse s moukou udělejte důlek, do kterého nalijte vlažné mléko, přidejte droždí, mírně rozmíchejte a nechte vzejít kvásek. Jakmile se v něm objeví bublinky, přidejte změklé máslo a vejce.

4 Vše pak zpracujte do hladkého těsta, přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě přibližně hodinu.

5 Po uplynutí doby kynutí si podsypejte pracovní plochu, vyklopte těsto z mísy, jemně zpracujte a vyválejte na cca 1 cm tlustý plát. Z něj pak vykrajujte donuty o průměru asi 8 cm. Pokud nemáte příslušná vykrajovátka, použijte sklenici otočenou dnem vzhůru. Pro vykrojení středového kolečka pak použijte malé vykrajovátko na linecké. Vykrojený střed by však neměl být větší než 3 cm v průměru.

6 Takto připravené donuty nechte ještě 30 minut dokynout, přikryté utěrkou.

7 V pánvi (ideálně litinové) si rozehřejte olej, poté uberte na střední plamen a opatrně vkládejte donuty. Pozor na prskající olej!

8 Osmažte z každé strany (cca 1–2 minuty) dokud nezezlátnou.

9 Po usmažení pokládejte na papírovou utěrku, která zachytí přebytečný tuk, a nechte vychladnout.

10 Zdobit můžete dle libosti. Můžete vytvořit mřížku s použitím čokoládové polevy, obalovat v citrónovo-cukrové polevě, nebo namáčet v libovolné čokoládě a zdobit sekanými oříšky, sušeným ovocem či marshmallows.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat