Prostreno.cz

Nejlepší recepty na rychlou večeři

Když je práce hotová, lidé mají obvykle velký hlad – ale často mají malou chuť něco vařit. Rychlá večeře však nemusí být synonymem pro nudné sendviče. Během chvilky také připravíte polévky, saláty nebo těstoviny.

Naše rychlé recepty jsou připravené maximálně za 20 minut, zasytí, a jsou navíc zdravé! Například noky s cuketou se skvěle hodí i na podrážděný žaludek. Rajčata poskytují karotenoidy a tím mobilizují imunitní systém, parmazán přispívá k posílení kostí vápníkem.

Chcete-li ušetřit ještě více času při přípravě, můžete použít i mraženou zeleninu. Ta se nejen snadno skladuje, ale někdy obsahuje více vitaminů a minerálů, než by tomu bylo u čerstvých odrůd ze supermarketu. Nebo si připravte dvojnásobné množství receptu a po částech zmrazte. Máte tak doma vždy připraveno něco zdravého na rychlou večeři.

Vegetariánské celozrnné wrapy

Barevná zelenina spolu s fazolemi a celozrnnými tortillami poskytuje dostatek vlákniny, která vás zasytí na dlouhou dobu. Fazole také bodují dostatkem bílkovin. Jogurt obsahuje hodně vápníku na posílení kostí.

Na 4 porce potřebujete

1 červenou cibuli, 100 g hnědých hub, 2 rajčata, 1 červenou papriku, 200 g fazolí z plechovky, 1 římský salát, 10 g pažitky, 150 g jogurtu, 1 lžičku citronové šťávy, sůl, pepř, 4 celozrnné tortilly.

Postup

1 Oloupeme a nakrájíme cibuli. Houby očistíme a nakrájíme. Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Papriky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Fazole propláchneme a scedíme v cedníku. Salát omyjeme, oloupeme, osušíme a listy nakrájíme na proužky. Pažitku omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé válečky.

2 Jogurt smícháme s citronovou šťávou a pažitkou a dochutíme solí a pepřem.

3 Tortilly rozložíme na pracovní plochu a poklademe připravenými surovinami. Pokapeme jogurtem a srolujeme do obalů.

Tvarohová pomazánka na sladký bramborový toast

Antioxidanty, jako je vitamin A a beta-karoten ze sladkých brambor, mají ochranný účinek na buňky a vyhlazují pokožku. Vápník v tvarohu je důležitý pro silné zuby a vedení vzruchů v nervech.

Na 4 porce potřebujete

2 sladké brambory, 1 mrkev, 3 stonky bazalky, 200 g tvarohu, sůl, pepř, mletou papriku, 20 g červeného zelí.

Postup

1 Batáty oloupeme, každý nakrájíme na 6 tenkých plátků a opékáme v toustovači asi 10 minut nebo pečeme v předehřáté troubě na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C; plyn: stupeň 3) 10 minut.

2 Mezitím očistíme, omyjeme a nahrubo nastrouháme mrkev. Bazalku opláchneme, osušíme, otrháme pár lístků a dáme stranou, zbytek nasekáme. Tvaroh smícháme s mrkví a nasekanou bazalkou a dochutíme solí, pepřem a paprikou.

3 Listy červeného zelí omyjeme a nakrájíme na jemné proužky. Na plátky sladkých brambor potřeme tvarohem a poklademe nudličkami červeného zelí a lístky bazalky.

Čočková houbová mísa s kozím sýrem

Čočka zaboduje nejen velkým množstvím bílkovin, ale poskytuje také hodně vlákniny, která zasytí na dlouho a stimuluje trávení. Sýr boduje dostatkem vápníku. Minerál je důležitý mimo jiné pro silné zuby a kosti.

Na 4 porce potřebujete

2 šalotky, 1 stroužek česneku, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 300 g žluté čočky, 600 ml zeleninového vývaru, 150 g hub, 150 g kozího sýru feta, 20 g pažitky, sůl, pepř, kapka citronové šťávy, mletý kmín.

Postup

1 Šalotku a česnek oloupeme a nakrájíme na velmi jemné kostičky. V hrnci rozehřejeme 1 polévkovou lžíci oleje a oboje smažíme na středně vysokém ohni, dokud nezesklovatí. Přidáme čočku a zalijeme vývarem. Vaříme na mírném ohni asi 8–10 minut. V případě potřeby přilijeme ještě vývar.

2 Mezitím omyjeme a nakrájíme houby. Sýr také nakrájíme na plátky. Pažitku omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé válečky.

3 Čočku ochutíme solí, pepřem, šťávou z citronu a špetkou kmínu. Houby vložíme do čočky a vaříme 2 minuty. Čočkovou směs dáme do 4 hlubokých talířů, poklademe sýrem a posypeme pažitkou. Pokapeme zbylým olivovým olejem.

Gnocchi s cuketou s cherry rajčaty a parmazánem

I když noky svým tvarem a barvou připomínají těstoviny, nejedná se o italské těstoviny. Gnocchi jsou malé italské knedlíky z bramborového těsta. Recept je vynikající i díky velkému množství rajčat. Přinášejí do pokrmu karotenoidy a tím mobilizují imunitní systém. Aromatický parmazán přispívá k posílení kostí vápníkem.

Na 2 porce potřebujete

200 g cukety, 150 g gnocchi, sůl, 4 cherry rajčata (klidně více), 4 snítky petrželky, 1 lžička olivového oleje, pepř, 100 ml zeleninového vývaru, 20 g parmazánu.

Postup

1 Cukety omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Noky vaříme ve vroucí osolené vodě 5–8 minut podle návodu na obalu. Mezitím omyjeme a rozpůlíme rajčata.

2 Petržel omyjeme, osušíme, otrháme lístky a nasekáme nahrubo. Na pánvi rozehřejeme olej a cuketu smažíme na vysoké teplotě asi 2 minuty. Přidáme rajčata, restujeme 1 minutu. Dochutíme solí a pepřem a vmícháme petrželku.

3  Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Noky vmícháme do cukety. Dochutíme solí a pepřem. Pomocí škrabky na zeleninu nastrouháme parmazán na tenké plátky.

Dobrou chuť!

Zdroj: www.eatsmarter.de/rezepte/rezeptsammlungen/schnelles-abendessen#/0





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat