Prostreno.cz

Oslnivý citronový cheesecake se sněhovou čepičkou

Pokud hledáte recept, kterým byste oslnili návštěvu, nebo se chcete v práci před kolegy a kolegyněmi blýsknout s originálním moučníkem ke kávě, pak je citronový cheesecake se sněhovou čepicí přesně to, co hledáte.

Vypadá naprosto úžasně a originálně, nemluvě o jeho nadýchané struktuře a osvěžující chuti. Recept je navíc plný bílkovin, takže k odpolední kávičce přemluvíte i sportovce. Jedinou nevýhodou je poměrně složitější příprava, recept tedy není určen pro úplné začátečníky. Pokud však dodržíte krok po kroku, výsledkem bude dezert, o kterém se bude ještě dlouho mluvit.

Citronový cheesecake se sněhovou čepičkou

Ingredience

Korpus:

2 hrnky drti ze sušenek *

¼ hrnku rozpuštěného másla

Náplň

650 g smetanového sýru dle výběru (Philadelphia, Lučina, Almette)

1 hrnek zakysané smetany

1 hrnek cukru

4 velká vejce

¼ hrnku čerstvé citronové šťávy

Kůra z jednoho citronu (nastrouhaná na jemné nudličky)

1 lžička vanilkového extraktu

+ na potření: lemon curd (máslový citronový krém, zakoupíte např. v Marks a Spencer)

Sněhová čepička

4 velké bílky

¼ hrnku moučkového cukru

¼ lžičky vinného kamene (volitelné)

*Drť můžete vytvořit z oblíbených sušenek dle vlastního výběru, nejlépe však budou chutnat klasické „Lotusky“ (lze zakoupit i hotovou lotuskovou drť určenou pro přípravu cheesecake), případně použijte Oreo nebo jiné oblíbené sušenky.

Postup

1 Předehřejte troubu na 165 stupňů Celsia.

2 Vytvořte korpus: V misce smíchejte drť ze sušenek a rozpuštěné máslo, dokud se rovnoměrně nespojí. Hotovou směs nasypejte do kulaté pečicí formy vystlané pečicím papírem a zatlačte pomocí prstů, abyste na dně formy vytvořili souměrnou vrstvu.

3 Připravte náplň: Smetanový sýr, zakysanou smetanu a cukr vyšlehejte v míse elektrickým šlehačem, dokud vám nevznikne hladká a krémová směs. Přidejte vejce, jedno po druhém, a po každém přidání důkladně vyšlehejte. Na závěr přidejte citronovou šťávu, citronovou kůru a vanilku, a ještě jednou vyšlehejte dohladka. Hotovou směs nalijte do formy.

4 Pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu. Po upečení vyjměte z trouby a nechte vychladnout zhruba hodinu při pokojové teplotě. Poté dejte chladit do lednice, na další 3 až 4 hodiny, aby náplň důkladně ztuhla.

5 Pokud chcete dezert ozvláštnit sněhovou čepičkou, čeká vás po několika hodinách chlazení cheesecaku v lednici ještě další fáze.

6 Opět předehřejte troubu, tentokrát na 190 stupňů Celsia.

7 Připravte si sněhovou čepičku (pusinky): Bílky vyšlehejte v míse elektrickým šlehačem, dokud se nezačnou tvořit měkké špičky. Všlehejte cukr a vinný kámen, dokud nebude směs lesklá a nevytvoří tuhé špičky.

8 Vychlazený cheesecake vyjměte z lednice, potřete lemon curd (případně citrónovou marmeládou, pokud nemáte k dispozici lemon curd). Vršek pak ozdobte pomocí lžičky vyšlehaným sněhem z bílků – vytvořte drobné špičky na celé ploše dortíku. Kdo má k dispozici cukrářský sáček, může vytvořit z bílků úhledné pusinky nebo růžičky.

9 Pečte (v důkladně předehřáté!) troubě, dokud pusinky nezezlátnou, tj. asi 10 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Před podáváním vychlaďte v lednici alespoň 1 hodinu (nebo přes noc). Dortík už nezakrývejte, abyste nepoškodili pusinky na vrchu.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat