Prostreno.cz

Jarní rizoto s parmazánem hotové do dvaceti minut

Krémové a lahodné rizoto připravené do dvaceti minut je ideální volbou pro rychlou rodinnou večeři, a zároveň je skvělým způsobem, jak přimět děti, aby snědly nějakou zeleninu.

Pesto si můžete připravit do zásoby, a vytáhnout jej jako eso v rukávu kdykoli bude potřeba. Celou přípravu rizota to pak ještě více urychlí. Svěží zelená barva pesta a bylinek navíc oživí váš stůl a navodí tu správnou jarní náladu.

Jarní rizoto s parmazánem

Ingredience

1 litr kuřecího vývaru

 80 g másla

1 cibule, nakrájená nadrobno

2 stroužky česneku, rozdrcené

330 g rýže arborio

hrst čerstvých lístků bazalky

40 g jemně nastrouhaného parmazánu (plus navíc na posypání)

45 g piniových oříšků, pražených

120 g baby špenátu (plus navíc k podávání)

80 ml olivového oleje

180 g balíček haloumi, nakrájený na plátky

Postup

1 Nejprve si připravte vývar. Pokud máte železné zásoby v lednici nebo v mrazáku, pouze ohřejte v hrnci a připravte na další použití v receptu. V samostatné pánvi rozpusťte máslo na středním ohni.

2 Přidejte cibuli a polovinu česneku, a na mírném plameni za stálého míchání smažte 5 minut nebo do změknutí. Poté přidejte rýži a míchejte 2–3 minuty, nebo dokud zrnka nebudou lehce sklovitá.

3 Přidejte 1 naběračku vařícího vývaru k rýži a důkladně promíchejte vařečkou, dokud se tekutina zcela nevstřebá. Postupně přilijte všechen zbylý vývar. Před přidáním každé další naběračky vždy promíchejte a čekejte, až se tekutina odpaří. Až poté přilévejte další.

4 Tento postup opakujte tak dlouho, dokud rýže nezměkne, ale přesto zůstane pevná na skus (cca 15–20 minut.)

5 Do mixéru nasypejte bazalku, parmazán, piniové oříšky, zbývající česnek a polovinu množství špenátu. Rozmixujte v jednolité pesto s kousky oříšků a lístků (tedy ne do konzistence kaše). Za běhu motoru přilévejte tenkým stálým proudem olej, dokud se nespojí s ostatními ingrediencemi.

6 Na úplný konec rozpalte nepřilnavou pánev na středně vysokou teplotu. Halloumi restujte 1–2 minuty z každé strany nebo dozlatova.

7 Pak už stačí jen zkompletovat a dochutit podle sebe. Do hrnce s rizotem přidejte pesto a zbývající špenát, důkladně promíchejte, dokud se vše nespojí a špenát nezačne vadnout.

8 Servírujte do misek, na vrchu ozdobte restovaným halloumi (celými plátky nebo nakrájeným na kostičky), přidejte na ozdobu pár lístku špenátu nebo bazalky, posypejte parmazánem a zlehka zakápněte olivovým olejem.

Zdroj: názor autorky






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat