Prostreno.cz

Křehké pečené kuře s hráškem a špenátovým pestem

Úžasná a šťavnatá kuřecí pečeně plná jarní zeleně. Zní to skoro jako reklamní slogan, že? Pravdou je, že příprava tohoto receptu je až neuvěřitelně snadná při porovnání s tím, co vám vznikne jako výsledek

Použijte opravdu kvalitní suroviny, sežeňte si poctivý (ideálně litinový) pekáč nebo hrnec a o vašem nedělním kuřeti se budou vyprávět legendy!

Křehké pečené kuře s hráškem a špenátovým pestem

Ingredience

1 lžíce olivového oleje

celé kuře (cca 1,5 kg)

2 pórky, očištěné a nakrájené na kolečka

2 tyčinky řapíkatého celeru, nakrájené na plátky

200 g pastináku, nakrájeného na plátky

450 ml kuřecího vývaru

150 g baby špenátu

150 g zeleného hrášku (nebo mraženého hrášku)

Pesto:

1 stroužek česneku

50 g baby špenátu

20 g čerstvé bazalky

4 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup

1 Předehřejte troubu na 170 °C. Ve velkém litinovém hrnci, pekáči nebo ohnivzdorné pánvi (dostatečně velké, aby se do ní vešlo celé kuře), rozehřejte olivový olej na středním výkonu sporáku.

2 Přidejte pórek a celer, a za stálého míchání mírně smažte asi 3 minuty, poté přidejte pastinák, a znovu důkladně promíchejte. Do takto připravené „postýlky“ uložte rozmražené, očištěné a omyté kuře. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Poté přikryjte pokličkou a přemístěte do trouby, kde pečte asi hodinu.

3 Po hodině pečení vyjměte z trouby, přidejte dobře omytý a okapaný špenát a hrášek, a dejte na dalších 15 minut do trouby.

4 Po upečení vyjměte z trouby, okořeňte podle chuti a odstavte na 5 minut, aby se chutě spojily a vývar se důkladně vsáknul do masa, které bude díky tomu šťavnaté a křehké.

5 Kuře pak vyjměte z kastrolu, nechejte trochu odkapat a přesuňte na kuchyňské prkénko. Maso nakrájejte na porce a vraťte do kastrolu, aby zůstalo teplé.

6 Chcete-li připravit pesto, vložte česnek, špenát, bazalku, olivový olej a lžíci vody do mini sekáčku (případně do mixéru). Mixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci, poté osolte a okořeňte podle chuti.

Podávání

Kuře naporcujte na plátky, naaranžujte do mělkých misek společně se zeleninou a navrch dejte kopeček pesta. Jako přílohu zvolte pečené brambory nebo grilovanou zeleninu, případně plátek opečeného chleba.

Tip

Nejlepšího výsledku dosáhnete, pokud pro pečení použijete klasický litinový hrnec s pokličkou, který skvěle vede teplo a zároveň si jej dokáže i dlouho udržet, tudíž vaše jídlo vydrží déle teplé, než se jej rozhodnete servírovat. Ujistěte se však, že máte kousek vhodný do trouby, tedy takový, který nemá platové komponenty na držadlech a poklici, případně smaltovaný malovaný povrch, který by nemusel snést vysoké teploty.

Stejnou službu vám prokáže i celonerezový hrnec, případně pánev s víkem, ovšem i zde se ujistěte, že nejsou nikde přítomné plastové komponenty. Vyhněte se při pečení v troubě měděnému nádobí, hliníkovému a smaltovanému.

Zdroje: názor autora - celý článek





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat