Prostreno.cz

Grilovaný lilek s fetou a tahini dresinkem

Grilovaná zelenina je stálicí mezi oblíbenými přílohami ke grilovanému masu. Grilovaná cuketa, paprika, rajčata nebo i chřest.

Ale co takhle to zkusit s lilkem? I pokud snad nejste fanoušci lilku, v grilované podobě jej prostě musíte vyzkoušet! Grilovaný lilek má křehkou texturu s kouřovou chutí, které se zkrátka nebudete moci nabažit.

Spárujte jej s rozdrobenou fetou, petrželkou a domácím tahini dresinkem, a už jej nebudete chtít jíst jinak!

Hodí se jako skvělá příloha ke každému masu, a vaši grilovací sešlost pozvedne na další level!

Grilovaný lilek s fetou a tahini dresinkem

Ingredience na 4 porce

2 velké lilky, nakrájené na 6–10mm kolečka

extra panenský olivový olej

1 lžička sušeného oregána

1/4 lžičky drcené červené papriky (vločky)

Sůl, čerstvě mletý černý pepř

100 g rozdrobené fety

2 polévkové lžíce čerstvě nasekané petrželky

Šťáva z 1/2 citronu

Na tahini dresink:

1/3 hrnku tahini

Šťáva z 1 citronu

2 polévkové lžíce vody

1 stroužek česneku, sůl

Postup

1 Rozpalte gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu.

2 Lilek nakrájejte na kolečka o tloušťce cca 6–10 mm. Do malé misky nalijte olej, přidejte oregano a vločky červené papriky. Olejovou směsí pak potřete celé lilky, dochuťte solí a pepřem.

3 Lilek grilujte, dokud nezměkne, asi 3 minuty z každé strany.

4 Hotový grilovaný lilek posypejte rozdrobenou fetou, nasekanou petrželkou a poté pokapejte vymačkanou citronovou šťávou.

5 Připravte si tahini dresink: Ve střední misce smíchejte tahini, citronovou šťávu, vodu a česnek. Dochuťte solí. Pokud je zálivka příliš hustá, přidejte více vody, po lžících, až do požadované konzistence.

6 Lilek podávejte teplý přelitý tahini dresinkem.

Tipy

Lilek se griluje poměrně rychle, pokud jej na grilu necháte příliš dlouho, bude měkčí, než chcete. Plátky o tloušťce asi 6–10 mm se dokonale ugrilují zhruba za 6 minut!

Abyste zabránili přilepení ke grilu, nezapomeňte grilovací rošty potřít olejem s vysokým kouřovým bodem a grilujte až na dostatečně rozehřátém grilu.

Na grilovaném lilku si skvěle pochutnáte s grilovanou vepřovou panenkou. Nebo přidejte několik plátků grilovaného lilku do svého oblíbeného burgeru.

Fantazii se meze nekladou!

Zdroje: názor autora, www.delish.com/cooking/recipe-ideas





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat