Prostreno.cz

Veganské bezlepkové wafle

Jestli je něco, co vás po ránu spolehlivě vyláká z postele, pak je to voňavá a chutná snídaně, ideálně čerstvé pečivo, je to tak?

Pokud patříte k milovníkům sladkých snídaní, zkuste si zpestřit ráno voňavými, nadýchanými a zdravými waflemi, které jsou nejen veganské, ale navíc také bez lepku.Dokonalé eso v rukávu pro jakoukoli návštěvu!

Recept je velmi jednoduchý, potřebovat budete zhruba 10 ingrediencí a samotná příprava zabere méně než půl hodinky.

Veganské bezlepkové wafle

Ingredience

1 1/4 hrnku neslazeného mandlového mléka

1 lžička citronové šťávy (nebo jablečného octa)

1/2 hrnku rostlinného jogurtu (kokosový, mandlový apod.)

1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje (nebo olivového oleje)

2 lžíce javorového sirupu (nebo jiného sirupu, případně medu)

1/2 hrnku bezlepkových ovesných vloček

1 3/4 hrnku bezlepkové mouky*

špetka soli

1 1/2 lžičky prášku do pečiva

2 lžíce kokosového cukru nebo třtinového cukru

Vanilkový extrakt (několik kapek, volitelné)

*mouku použijte dle vlastního výběru, například pohankovou, rýžovou, čirokovou (případně již hotovou bezlepkovou směs na pečení). V případě, že netrváte na bezlepkové variantě, použijte špaldovou mouku, případně jinou mouku dle vlastního výběru.

Postup

1 Mandlové mléko a citronovou šťávu smíchejte ve středně velké míse a nechte 5 minut ztuhnout.

2 Poté přidejte jogurt, kokosový olej, vanilkový extrakt, javorový sirup a důkladně promíchejte, aby se vše spojilo. Dejte stranou. (Pokud máte kokosový olej ztuhlý, ohřejte jej před přidáním do mísy v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni).

3 Do druhé mísy vložte všechny suché ingredience a promíchejte, aby vám vznikla jednotná směs bez hrudek.

4 Do mísy se suchými přísadami pak postupně přilévejte tekuté přísady a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.

5 Nechte 10 minut odpočívat, a mezitím si předehřejte vaflovač dle instrukcí výrobce.

6 Jakmile je vaflovač připraven, nastříkejte pečící plochy nepřilnavým sprejem (nebo potřete kokosovým olejem) a nalijte naběračku těsta.

7 Postupujte podle pokynů výrobce vaflovače, poté po upečení vyjměte a položte mřížku nebo talířek.

8 Podávejte ochucené a ozdobené dle chuti.

Tipy

Zbytky můžete uschovat do mrazáku (v dobře uzavřeném sáčku) a ohřát v toustovači. V mrazáku vydrží až 1 měsíc.

Do těsta můžete dle preferencí přidat také: 1 lžičku čistého vanilkového extraktu (pro extra vanilkové aroma), lžičku mouky z lněných semínek (pro vláčnější strukturu), lžičku chia semínek, nebo 1/2 lžičky mleté skořice apod.

Servírovat můžete s: nakrájeným banánem, čerstvým ovocem dle výběru, oblíbeným kompotem, nutellou, ořechovým máslem, šlehačkou (vegan verze např. kokosová šlehačka), apod.

Energetická hodnota na 5 porcí

Porce: 1 vafle (bez zdobení)

Kalorie: 364, Sacharidy: 57 g, Bílkoviny: 6,4 g, Tuk: 13,8 g, Vláknina: 6 g

Cukr: 13,3 g

Zdroje: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat