Prostreno.cz

Dejte šanci domácímu pečivu

Když se řekne pečivo, vybaví se nám představa nadýchaných sladkých pochoutek. I když jsou nepopiratelně chutné, často obsahují velkou dávku nezdravých tuků a rafinovaných cukrů. Několika jednoduchými úpravami a záměnami ingrediencí však můžete tradiční pečivo proměnit ve zdravé pochoutky. Jak si je připravit doma?

Výběr ingrediencí bohatých na živiny

Klíč k výrobě zdravého pečiva spočívá ve výběru surovin bohatých na živiny. Výběrem celozrnných surovin, přírodních sladidel a tuků prospěšných pro srdce můžete zvýšit výživový profil svých lahůdek a zároveň si vychutnat jejich chuť. Nahraďte rafinované mouky celozrnnými alternativami, jako je celozrnná pšeničná, špaldová nebo ovesná mouka. Celozrnné výrobky obsahují více vlákniny, vitaminů a minerálních látek než jejich rafinované protějšky. (1)

Vyměňte rafinované cukry za přírodní sladidla, jako je med, javorový sirup nebo rozmačkané banány. Tyto alternativy poskytují sladkou chuť bez prudkého zvýšení hladiny cukru v krvi, které je spojeno s běžným cukrem. Do receptů na pečivo přidávejte ořechová másla, například mandlové nebo arašídové. Dodávají krémovitost a bohatost a zároveň přispívají zdravými tuky a bílkovinami. (2)

Snížení přidaných cukrů

Mnoho receptů na pečivo obsahuje nadměrné množství přidaných cukrů, což zdraví zrovna neprospívá. Snížení množství přidaných cukrů v domácím pečivu je nejen zdravější, ale také umožňuje vyniknout přirozeným chutím surovin. Do pečiva zařaďte přirozeně sladké ovoce, jako jsou jablka, lesní plody nebo rozmačkané banány. Toto ovoce nejenže dodá pečivu přirozenou sladkost, ale také zlepší jeho strukturu a vláčnost. Vylepšete chuť pečiva trochou skořice, muškátového oříšku, vanilky nebo citrusové kůry. (3)

Přidání nutričních doplňků

Posuňte své zdravé domácí pečivo na vyšší úroveň přidáním přísad, které zlepší jeho chuť i prospěšnost pro zdraví. Posypte pečivo nasekanými ořechy nebo semínky, jako jsou mandle, vlašské ořechy nebo chia semínka, a dodejte mu křupavost a dávku zdravých tuků a bílkovin. Do pečiva přidejte ovoce, jako jsou borůvky, jahody nebo strouhaná mrkev, a získáte tak další vitaminy, antioxidanty a přirozenou sladkost. Použijte řecký jogurt místo některých tuků nebo tekutin v receptech. Dodá jim vláčnost a sytost a zároveň zvýší obsah bílkovin. (4)

Experimentování s recepty

Nebojte se experimentovat s recepty, přizpůsobovat je svým preferencím a objevovat nové kombinace chutí. Pokud máte rádi muffiny, nahraďte rafinovanou mouku celozrnnou a přidejte ovoce, ořechy nebo semínka dle libosti. Určitě vám budou chutnat. (5)

Případně vyzkoušejte sušenky s ořechovým máslem. Jako základ těsta na sušenky použijte mandlové nebo arašídové máslo. Tyto sušenky jsou přirozeně chutné bez potřeby nadměrného množství cukrů a potěší každého milovníka ořechů. (6)

Zdroje: (1-6) www.eatthis.com/healthy-baked-goods-to-make-at-home//





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat