Prostreno.cz

Zvířecí vnitřnosti zažívají kulinářský boom

Jíte vnitřnosti? Jsou teď vážně v kurzu, protože se začalo více hovořit o tom, že svědčí zdraví, planetě a v neposlední řadě také peněžence.

Játra, ledvinky, srdce, mozek či žaludky neboli dršťky. Při pouhém pomyšlení na tyto pochoutky se vám kroutí palce u nohou? Je pravda, že ve zvířecích vnitřnostech zalíbení každý nenajde, ale i tak teď zažívají naprostý kulinářský boom a šéfkuchaři na ně nedají dopustit. A nejen oni.

Vidina zdraví i šetření svede divy

Takzvané orgánové maso začíná být populárnější než kdy jindy. Prý je to tím, že lidé začínají více uznávat, že jeho konzumace je ekologicky a ekonomicky šetrná, proto jsou k němu otevřenější. Tak nějak to alespoň vysvětluje australská registrovaná dietoložka Marieke Rodenstein, podle které mají tyto potraviny i úžasné účinky na zdraví, dokonce trumfnou běžně konzumovanou zvířecí svalovinu (1). Podle této expertky se dokonce jedná o superpotraviny, neboť jsou doslova napěchované základními živinami, a to včetně vitaminu A, B2, B3, B5, B6, B9, B12, D, E a K, stejně jako minerály v podobě železa, fosforu, zinku, mědi a selenu. Obsahují však i bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a koenzym Q10. Vcelku zajímavý multivitamin, viďte? A navíc šetrný i k planetě, dá se říct.

Žádné plýtvání, ale maximální využití

„Z hlediska udržitelnosti se používáním těchto orgánů ze zvířat využije naprosté maximum a ne jen pouhé části, tudíž se tím snižuje plýtvání,“ upozorňuje australská expertka holistické výživy Elly McLean. A to má logiku, protože co člověk bez užitku nevyhodí do koše, to ho může zasytit. A navíc mu to může vylepšit i to celkové zdraví.

Prevence Alzheimerovy choroby, infarktu i rakoviny

Zmíněný vitamin B1 neboli thiamin obsažený ve zvířecích orgánech představuje prevenci Alzheimerovy choroby, železo dodává energii a předchází chudokrevnosti, přítomný riboflavin (vitamin B2) snižuje riziko rakoviny a vitamin B12 v kombinaci s vitaminem B9 nesmírně prospívá kardiovaskulárnímu systému (2). Přesvědčí vás tohle k tomu, abyste si dali ledvinky, srdíčka nebo jatýrka?

Zdroje: (1) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/offal-organ-meats-nutritional-benefits, (2) www.webmd.com/diet/health-benefits-organ-meat






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat