Prostreno.cz

Jedlé ozdoby na stromeček. Proč vlastně ne?

Dělali jste inventuru vánočních ozdob a zjistili jste, že jich máte podezřele málo? Než se vydáte do obchodu nakupit nové zásoby, zvažte domácí výrobu. Tyhle kouzelné dekorace potěší oko i chuťové buňky!

V dobách dávno minulých se vánoční stromky zdobily výhradně jablky, ořechy, sušeným ovocem a jinými potravinami. A rozhodně to mělo něco do sebe! Co říkáte na takový návrat v čase, ovšem v poněkud modernější verzi? Potřebné suroviny určitě máte!

Jablečné bonbóny

Budete potřebovat:

Postup: Svařte cukr s trochou vody, přidejte oloupaná a ostrouhaná jablka, kůru z pomeranče a nadrobno nasekané ořechy. Za stálého míchání duste do té doby, než bude „materiál“ dostatečně hustý. Hmotu nechte zchladnout a vytvořte z ní kuličky, které obalíte v cukru. Dva až tři kusy napíchněte na kratší špejli a nechte oschnout. Nádhera!

Ovocné pohlazení

Budete potřebovat:

  • 18 dekagramů přesátého cukru
  • 9 dekagramů mandlí
  • 2 lžíce husté marmelády podle vaší chuti

Postup: Mandle oloupejte, rozemelte a přidejte všechny ostatní suroviny. Vypracujte těsto a připravené formičky na cukroví vysypte cukrem. Do těch pak jednoduše natlačte těsto a vytloukejte – však tohle vánoční cvičení děláte rok co rok!

Sváteční hříbky

Budete potřebovat:

Postup: Oloupané mandle nebo ořechy rozdrťte, přidejte bílek, cukr a vyválejte těsto. To si rozdělte na dvě části, z nichž jednu obarvěte strouhanou čokoládou. Teď se můžete dát do tvarování, nožičky z bílého těsta a hlavičky hříbků z toho tmavého. Obě části spojte bílkem a přitiskněte. Další alternativa je tvar ořechových skořápek z čokoládového dílu a jádra uvnitř z bílého. Výtvory nechte usušit a je hotovo.

Sněhové cukrovinky

Budete potřebovat:

  • 14 dekagramů hladké mouky
  • 2 lžíce kávy nebo kakaa
  • 4 vaječné bílky
  • 20 dekagramů moučkového cukru

Postup: Do tuhého sněhu z bílků zašlehejte cukr a vmíchejte mouku i dvě lžičky kávy či kakaa. Na povoskovaný plech nastříkejte různé tvary a nechte zhruba půl hodiny oschnout. Poté zvolna pečte na mírný stupeň.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat