Prostreno.cz

Kouzlo udržet teplé brambory

Příprava chutného jídla vám zabere hodně času. Jsou na vašem stole i brambory? Pak musíte vědět, co dělat, aby zůstaly teplé. Pomůže vám peřina?

Brambory jsou jedním z nejběžnějších a nejdůležitějších zdrojů potravy na planetě, které poskytují řadu zdravotních přínosů. Zlepšují trávení, snižují hladinu cholesterolu, posilují zdraví srdce, chrání před polypy, předchází rakovině a ovlivňují hladinu inzulínu. Brambory také posilují imunitní systém, snižují známky stárnutí, chrání pokožku, snižují krevní tlak a udržují rovnováhu tekutin.

Naše babičky nechávaly brambory v hrnci a ten schovávaly pod prachovou peřinu. Tak zajistily, že pokrm zůstal teplý po maximálně dlouhou dobu. Vyzkoušet to můžete i vy, ovšem pravděpodobně se budete chtít spolehnout na modernější způsoby.

Sporák na nízkou teplotu

Takové šťouchané brambory se stávají tuhými a lepivými, jakmile „stojí“ až příliš dlouho. Proto zapněte plotýnku na nízkou teplotu, a než doděláte zbytek pokrmu, ohřívejte brambory – za občasného promíchání. Pokud připravujete bramborovou kaši, můžete ji také nechat na plotně s nízkým ohřevem.

Jakmile se doba podávání jídla trochu protáhne, nebo se návštěva zpozdí, přidejte do kaše extra dávku másla a trochu smetany a znovu ji ohřejte v hlubokém kastrolu. Variantou je i zahřátí v troubě – kaše by přitom měla být odrytá. Na její povrch přitom nakrájejte pár lupínků másla.

V případě, že kaše musí počkat do druhého dne, nařeďte ji smetanou a máslem o něco víc (skoro na konzistenci polévky) a druhý den ohřejte. Kaše zůstane hladká a krémová. Pro extra lesk ji zakápněte trochou olivového oleje, díky kterému bude připomínat vyleštěné zrcadlo.

Hrnec s vodou

Mezi další varianty, které je možné vyzkoušet, patří miska s bramborami v hrnci s horkou vodou. V téhle lázni brambory každých 15 minut promíchejte tak, aby byly prohřáté rovnoměrně.

Teplé „oblečení“

Do oběda či večeře zbývá asi 20 minut a vy už máte hotovou přílohu? Nevadí. Brambory či kaši nechte stát na vypnuté plotýnce (teplé, nikoli horké), hrnec zakryjte poklicí, přes ni „přehoďte“ kus alobalu a celé to schovejte pod ručník nebo několik utěrek.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat