Prostreno.cz

Banán, rajče nebo pomeranč. Proč nevyhazovat jejich slupky

Že když dojíte nějaký přírodní dar, jeho „obal“ musí nutně letět do koše s tím, že jen stěží najde uplatnění? Ale kdeže! I z tohoto „materiálu“ můžete získat parádní deodorant pro boty, elixír mládí nebo lahodný sypaný čaj!

Máte rádi ovoce? No jasně, tahle „sladkost“ nejenže dobře chutná, ale nabízí také celou řadu prospěšných látek. Co ale jeho slupky? Ani ty rozhodně nejsou k zahození, a to doslova. Jak můžete naložit s „odpadem“, o němž si myslíte, že se k ničemu nehodí?

Kůra z pomeranče ničí akné i zápach z bot

Nejspíš se všichni shodneme na tom, že pomeranč je takovou klasikou, která prostě neomrzí. Jíte ho často? Tím se dostáváme k tomu, zda vůbec tušíte, jaký zázrak je jeho „kabát“. Voňavou kůru můžete klidně využít k čištění obličeje, neboť její obsažené složky mají schopnost „vytáhnout“ nečistoty z pórů. Tento „materiál“ zároveň přispívá k léčbě akné, zesvětluje tmavé skvrny a redukuje tvorbu kožního mazu. To ale pořád není vše! Pokud ho zabalíte do pečicího papíru a vložíte do bot, funguje jako úžasný deodorant. Rovněž odstraňuje skvrny od vody na nerezovém povrchu a změkčí ztvrdlý hnědý cukr.

Z banánových slupek je skvělý čaj

Pravidelná konzumace banánů se doporučuje zejména jedincům s vysokým krevním tlakem. Nicméně vlastnosti tropických drahokamů ocení i dietáři, kteří potřebují urychlit metabolismus. Pozor, i o banánových slupkách je známo, že jsou báječnou kosmetikou, jež vyživuje pokožku. Jenže hodí se také pro přípravu sypaného čaje, který zatočí se stresem i nespavostí. Jaký je postup?

Nejprve si v mrazáku nastřádejte žluté zásoby. Jakmile budete s množstvím spokojeni, předehřejte troubu zhruba na 70 stupňů Celsia a vložte do ní plech s vyskládanými slupkami. Asi po hodině pečení je zkontrolujte. Pokud budou suché a křupavé, máte vyhráno. Po zchladnutí je s pomocí mlýnku rozemelte na prášek, čímž získáte sypaný čaj „jako malovaný“. Až na něj přijde řada, vylouhujte čajovou lžičku v šálku horké vody a po scezení dochuťte medem a špetkou skořice.

Rajčatová kůže jako elixír mládí

Na tomto plodu je zajímavé, že je dodnes tématem mnoha sporů. Neustále se totiž „řeší“, zda patří na seznam ovocných či zeleninových druhů. Věřili byste, že se kvůli tomu ocitlo rajče několikrát i u soudu? Každopádně teď to nechme stranou a soustřeďme se na jeho „kůži“. Ta díky množství antioxidantů a vitaminů zpomaluje biologický proces stárnutí i tvorbu vrásek. Nelze jí odepřít, že také odstraňuje odumřelé kožní buňky a zmenšuje póry. Ptáte se, jak tyto benefity dostat na svůj obličej? Žádná věda, zkrátka si rajčatovou „pokožkou“ přejíždějte po obličeji – a nejlépe pravidelně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat