Prostreno.cz

Zeleninové dezerty pro mlsné jazýčky

Mrkvový dort je ve světě již známou pochoutkou, ale napadlo vás už někdy upéct sladkosti z brambor? My vás to naučíme a k tomu zaručíme, že se budete olizovat až za ušima.

Klasický „mrkváč“

Základní korpus můžete podávat jen tak, jako koláč, nebo jej obohatit o trochu oblíbeného krému a vyrobit z něj dort. To už necháme na vás, ale recept na tento báječný korpus vám prozradíme. K jeho výrobě budete potřebovat 450 g nastrouhané mrkve, 280 g celozrnné mouky, 300 g třtinového cukru, 120 g vlašských ořechů, 220 ml rostlinného oleje, 4 vejce, 1 vanilkový lusk (případně aroma nebo vanilkový cukr), 2 čajové lžičky jedlé sody, 2 čajové lžičky prášku do pečiva, 2 čajové lžičky skořice a špetku soli.

V jedné větší míse smíchejte všechny sypké suroviny a v druhé ty tekuté, ovšem bez mrkve. V obou případech smíchejte jednotlivé ingredience tak, aby byly směsi dokonale promísené. Když máte směsi pořádně spojené, smíchejte je dohromady a přidejte najemno nastrouhanou mrkev.

Troubu předehřejte na 180 °C, formu vymažte máslem a vysypejte moukou nebo strouhankou. Směs nalijte do formy a dejte péct. Jestli je korpus hotový, vyzkoušejte špejlí. Když se těsto na špejli nelepí, vyndejte koláč z trouby a ihned vyklopte. Po vychladnutí můžete promazat krémem nebo nakrájet na kousky a podávat třeba jen se šlehačkou.

Bramborová bábovka

Tahle bábovka je velice jednoduchá, ale ještě lepší, než všechny ostatní. Připravte si 250 g vařených brambor, 3 vejce, 250 g hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 130 g rozpuštěného tuku, 130 g cukru, 1 vanilkový cukr, lžíci citronové šťávy, a pokud chcete, můžete přidat rozinky nebo ořechy.

Brambory uvaříme ve slupce a vychladlé nastrouháme do mísy. Z bílků vyšleháme sníh a dáme jej stranou. K bramborám přimícháme žloutky a ostatní suroviny a úplně nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků. Troubu předehřejeme na 160 °C a mezitím vymažeme formu tukem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Těsto nalijeme do formy a dáme péct na cca 45 minut. Po vyndání z trouby bábovku opatrně vyklopíme a necháme vychladnout. Nakonec bohatě zasypeme práškovým cukrem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat