Prostreno.cz

Pověry okolo jmelí stojí za zamyšlení

Jmelí je součástí vánoční výzdoby, i když málokdo ví, proč tomu tak je. Taky se pod ním na Štědrý den líbáte? O tom, jestli vám to přinese štěstí, nebo smůlu, rozhodují dva faktory. Jaké?

Stálezelený parazitický keřík roste na jehličnatých a listnatých dřevinách celého světa. I když existuje asi 100 botanických druhů, u nás se vyskytuje pouze jmelí bílé (Viscum album), které cizopasí na topolech, ovocných stromech, jedlích a borovicích. Co je to zač?

Jedná se o rostlinu, která si i přes chlad a zimu uchovává své zelené listoví a ve své podstatě se chová, jako by se jí nějaké roční období vůbec netýkalo. Však se jí také lidově říkalo čertova setba, čertovo koště nebo strašidelná větev. S tím souvisí i mnohé legendy a pověry, kterými je opředena, ta ďáblova větvička…

Huš, potvoro!

Stává se, že zdroje staršího data popisují jmelí jako jedovaté a zlé, nicméně převládá názor, že nepřináší smůlu, nýbrž štěstí. Sedláci vařili větvičky jmelí v pivu a dávali pít nápoj uhranutému dobytku. Osvědčilo se také jako ochrana před astrálními bytostmi a proti nezvaným hostům. Prostě a jednoduše se jmelí zavěsilo do stáje nebo pod střechu domu.

Kdo chtěl mít štěstí, nechal si do stříbra zasadit jednu bobuli jmelí, která se nosívala na krku. To mělo zajistit blahobyt, zdraví i pohodu. Však se taky tvrdilo, že bez jmelí není štěstí. A vlastně ani to zdraví.

Dřív cennost, dnes ozdoba. Škoda!

Masti, nápoje, medicíny. Jmelí zastupovalo medikamenty a podle dostupných zdrojů pomáhalo v léčbě proti nádorům, neplodnosti, otokům, vředům, onemocnění sleziny, omrzlinám, moru nebo otravě. Dnes už se samozřejmě na jeho ozdravné účinky zapomíná, nicméně chcete-li, aby vám přineslo co nejvíc právě toho pomyslného štěstí, musíte myslet na dvě hlavní věci.

Jak letos zazářit?

Líbat se po jmelím by se mělo pouze na Štědrý den. (Keltové věřili, že polibky s parazitem nad hlavou podporují plodnost.) Polibek by měl zajistit lásku až do příštích Vánoc, jenže podle dřívějších tradic se nic z toho nestane, pokud si jmelí koupíte někde na jarmarku. Dřív se tahle rostlina nemohla sebrat nebo utrhnout jen tak!

Čas na její sběr se stanovil na zimní slunovrat, který letos vychází na 21. prosinec 2016 v 11:45 hodin. Jmelí by se zároveň nemělo ulamovat nebo odřezávat nožem kvůli zahnání ducha jmelí. Tak jak na něj? Srazit ho kamenem… To jako vážně! Tak hodně štěstí…

Tip: Jak vypadá první pomoc v zimě? Mast z bobulí jmelí je skvělá na omrzliny. Čerstvé bílé bobule jmelí rozmačkejte a utřete je se sádlem (nebo povoleným kokosovým olejem). Nanášejte na omrzliny několikrát denně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat