Prostreno.cz

Zamrazování potravin má svá pravidla

I u mrazáku platí pravdivé přísloví „dobrý sluha, ale špatný pán“. V dnešní době je mrazák součástí většiny domácností, ale používáte ho správně, kontrolujete trvanlivost zmražených potravin, znáte pravidla skladování a pravidelně ho odmrazujete?

Mrazák je neodmyslitelným pomocníkem naší domácnosti, snadno uchová většinu potravin k pozdější přípravě nebo jen rychlému ohřátí, ale i mrazák má svá pravidla. Dodržujete je?

Pravidelné odmrazování

Z anket výrobců těchto spotřebičů vyplývá, že většina z nás odmrazuje mrazák nanejvýš dvakrát za rok a že celkově nedbáme na sílu námrazy v našem zařízení. Výrobci mrazniček uvádějí, že již pouhý centimetr ledu zvýší spotřebu energie až o 75 % a to není zrovna příjemné číslo. Pokud příště budete s odmrazováním váhat, tak si dobře prohlédněte, jak silná je námraza ve vašem spotřebiči.

Datum spotřeby

Ať se může zdát, že v mrazáku se nemůže nic zkazit, tak opak je pravdou. I tady potraviny podléhají datu spotřeby, samozřejmě je trvanlivost mnohem delší než u chlazených potravin, ale taková namátková kontrola vašemu mrazáku vůbec neuškodí.

Rychlý přehled trvanlivosti

Maso: 2 až 10 měsíců (podle obsahu tuku)
Omáčky a pyré: 1 až 2 měsíce
Uzeniny: 1 až 2 měsíce
Bylinky: 12 měsíců
Pečivo: 3 až 6 měsíců (pokud se objeví bílé skvrny, tak ho rovnou vyhoďte)
Máslo: 6 měsíců
Mořské ryby a plody: 12 měsíců (pozor sladkovodní ryby jen 3 měsíce)
Ovoce a zelenina: 8 až 12 měsíců
Zmrzlina: 12 měsíců (v originálním obalu)

 „Hoď to do mrazáku“

Oblibu této věty v českých domácnostech s vámi rozhodně nesdílí váš mrazák. Pokud máte potraviny v mrazáku naházené tak řečeno „hala bala“ není to nic dobrého. Jednak se zvyšuje spotřeba a potenciální námraza ve vašem spotřebiči, a navíc nedbáte na výrobcem doporučené skladování. Na jednotlivých zásuvkách máte označení, pro jaké potraviny je vhodná. Tak jako není stejná teplota v lednici, stejným principem funguje i většina mrazniček.

Načaté potraviny

Opět stejnou chybu děláme i v ledničce, načaté balení uskladněné v mrazničce by se mělo spotřebovat do několika dní, případně zabalit do nového dobře uzavíratelného obalu či mističky s těsným víkem. I pod bodem mrazu se z potravin stále odpařuje voda a probíhají tak i další procesy, které mohou potravinu znehodnotit, nezabalené potraviny osychají a dochází tak k námrazám okolních stěn.

Trik s brčkem

Jistě znáte důmyslné igelitové saky na uskladňování oblečení, ze kterých vzduch vysajete pomocí vysavače, a vytvoříte pěkné vakuované balíčky. Stejným způsobem můžete ukládat i potraviny do mrazáku, zaberou méně místa a hlavně budou obsahovat minimum vzduchu. A jak na to? Vystačíte si s obyčejným brčkem a takzvaným ZIP sáčkem. Potraviny dejte do sáčku, do jednoho rohu si připravte brčko a sáček pevně „zipem“ uzavřete co nejtěsněji k brčku. Poté vzduch jednoduše „vycucněte“, vytáhněte brčko a rychle dovřete. Hotové balíčky mohou putovat rovnou do mrazáku, ušetří místo, dlouho vydrží, a navíc uvnitř nebudete mít tolik námrazy, až je za nějaký ten čas vyndáte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat