Prostreno.cz

Nejčastější chyby, které děláme při mytí nádobí

Mytí nádobí není žádná věda, jak v ruce, tak v myčce. Myslíte? I při mytí nádobí na nás číhá mnoho nástrah, které si někteří z nás neuvědomují. Myslíte si, že máte nádobí v malíčku, přečtěte si nejčastější chyby, kterých se často nevědomky dopouštíme.

Bez ohledu na skutečnost, zda myjete nádobí v ruce či v myčce, se nemusíte vyhnout celé řadě problémů. Neefektivní mytí nádobí má za následek růst bakterií. A nejen to, může vést až k onemocnění či zamoření bytu šváby.

Jste si jisti, že myjete nádobí správně? Podívejte se na nejčastější chybky.

Špinavý dřez či myčka nádobí

Mytí nádobí ve špinavém dřezu či myčce je velmi neefektivní a dalo by se říci, že i zbytečné. Zárodky, které se nacházejí ve špinavém umyvadle nebo v myčce, mohou dále cestovat opět do následujících pokrmů. Nezapomínejte pravidelně čistit dřez a myčku, pokud chcete být šetrní k přírodě, můžete použít jedlou sodu, sůl a ocet.

Používáte příliš mnoho saponátu

Přípravky na nádobí obsahují spoustu chemických látek na odmaštění, odstranění připálenin a také lešticí složky, aby nádobí bylo pěkně zářivé. Pokud používáte mnoho přípravku, vystavujete se nebezpečí, že část těchto látek, se dostane do vašeho jídla a spolu s ním do celého těla. Pokud myjete nádobí ve dřezu, měli byste nádobí na závěr ještě opláchnout v čisté vodě. Při mytí v myčce se snažte vybírat šetrnější prostředky a nepřekračujte doporučené dávkování.

NE-předmýváte nádobí

Pokud je talíř po vašem obědě, téměř čistý, nemusíte nic předmývat. Ale pokud je silně znečištěn, tak je to rozhodně dobrý nápad, ať už následně budete mít nádobí v ruce nebo skončí v myčce. Pokud si špinavé nádobí nejprve opláchnete, zmírňujete tak znečištění vašeho dřezu a myčky, usazené zbytky jídla jsou rájem pro vznik bakterií a dalším škodlivým mikroorganismům.

Neměníte pravidelně houbičku na nádobí

Používáte houbičku, dokud se doslova nerozpadne? Jestli ano, tak děláte velkou chybu i houbička podléhá bakteriím a ve vlhkém prostředí houbičky se mají přímo královsky. Nemusíte houbičku měnit každý týden, jen zkuste dodržovat jedno z následujících pravidel.

  • houbičku po použití umyjte antibakteriálním mýdlem a nechte dobře vyschnout
  • houbičku vložte na 30 sekund do mikrovlnky, tím zabijete spoustu bakterií
  • přelijte houbičku vroucí vodou, vodu můžete smíchat s octem pro silnější účinek

Zapomínáte na trvanlivost utěrky

Další častou chybou je zanedbávání utěrky, schválně jak dlouho ji v kuchyni máte vy. Utěrka by měla sloužit pouze na nádobí, na ruce si dejte do kuchyně ručník navíc. Utěrku po použití dejte vždy uschnout, vlhká utěrka je přímo pozvánkou pro bakterie. Výměna utěrky, záleží na vás, na početnosti rodiny a na četnosti používání utěrky. Pro představu čtyřčlenná rodina, která myje nádobí ve dřezu, by měla mít přibližně 3–4 utěrky na týden, dokonce se někteří odborníci přiklánějí k jedné utěrce na den.

Přeceňujete myčku nádobí

Podobně jako pračka, tak i myčka má svoji kapacitu. A pokud chcete, aby mytí v myčce bylo opravdu efektivní a nádobí bylo čisté, měli byste tuto kapacitu respektovat. Kompenzovat přeplněnou myčku, přidáním mycího prostředku situaci rozhodně nezlepší ba naopak.

Nerespektuje rozložení své myčky

Dalším důležitým bodem pro dobře umyté nádobí v myčce je jeho poskládání. Informace „dej to do myčky“ je sice velmi jednoduchá, ale praxe už bývá horší. Pro efektivní mytí, byste měli respektovat stojany ve vaší myčce, Každý stojan je určen na konkrétní typ nádobí. Správným poskládáním docílíte perfektně umytého nádobí a budete mít jistotu, že se v myčce nic nerozbije, ani myčka sama.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat