Prostreno.cz

Květen v zahradě. Vysaďte rajčata, papriky a teplomilné bylinky

Květen je snad pro většinu z nás tím nejkrásnějším měsícem v roce, všechno kolem nás kvete a je radost jen pohledět. Přesto není ještě pracím na zahradě konec, ba naopak je na čase začít s výsevem předpěstovaných sazenic zeleniny, opečovávat ovocné dřeviny a samozřejmě nesmíme zapomenout ani na oblíbené muškáty do oken a na balkon. Máte již všechno připraveno?

Květinová zahrádka

Měsíc květen je přece hlavně o pestrobarevných květech a je na čase připravit si truhlíky na balkon a do oken. Je nejvyšší čas začít se poohlížet po muškátech, petuniích a lobelkách, které se hodí na slunné stanoviště. Tyto sazenice si již můžeme nakoupit a vysadit do truhlíků, zatím si je nechte ale ještě pár dní doma. Připravené truhlíky vyndejte ven až v druhé polovině května, ať je ušetříte případných mrazíků. Do stinných koutů jsou vhodné begonie, které může ozvláštnit břečťanem. 

Pokud hledáte něco netradičního a chcete si zahrádku zpestřit něčím exotickým, můžete koncem vysazovat dosny neboli kany. Tyto okrasné květiny se pyšní velkými červenými květy, které dosahují až 1,5 m výšky. Jestli že dáváte přednost tradičním květinám můžete postupně vysévat na zahradu letničky, jako je například měsíček a godecie. 

Ovocná zahrada

Pokud jste letos toužili vysadit nějaký ovocný strom a keř, tak to už je trošku pozdě. Pokud je již ovocná dřevina v květu, není dobré ji přesazovat v takovém případě raději výsadbu či přesazování odložte až na podzim. 

Pokud již máte na zahradě ovocné dřeviny je nejvyšší čas je ošetřit potřebnými prostředky proti chorobám a žravým škůdcům. Každý ovocný strom potřebuje jinou péči, pokud si nejste jisti, poraďte se u odborníků v zahradnictví, přece se nechcete připravit o letošní úrodu. 

Zeleninová zahrada

Začátek měsíce je vhodný pro výsadbu okurek nakladaček i salátových, dále také dýní a tykví. V polovině května, jak se řka po „zmrzlících“ můžete začít s výsadbou fazolí, a pokud chcete něco netradičního, tak je na čase vysadit meloun. Dále můžete vysazovat již na venkovní záhonky předpěstované sazenice rajčat a paprik. Samozřejmě pozor na přízemní mrazíky, je třeba se také řídit danou lokalitou. Pokud se bojíte, že vám sazenice pomrznou, můžete je vysadit ve až na konci měsíce. Zeleninu můžete také chránit tím, že ji budete ze začátku zakrývat netkanou textilii, která by ji měla uchránit před nečekanými mrazíky. 

Pro pozdní sklizeň můžete také vysévat další várku mrkve, červené řepy, salát a cibuli sazečku. 

Bylinková zahrádka

V měsíci květnu se můžete pustit do výsadby teplomilných bylinek, jako je například bazalka či perilla. V druhé polovině měsíce můžete postupně vystěhovat bylinky z vnitřního parapetu zase na ten vnější, případně vysadit ven do záhonků.  






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat