Prostreno.cz

Nebezpečné plísně ohrožují snad každého z nás

Bez ohledu na to, kdo jste, nebo kde žijete, se vás plísně dotýkají. Nacházejí se totiž i ve vzduchu, který dýcháte. Cítíte podivný zápach u sebe v domě nebo na pracovišti? Pak k plísním máte blíž, než si myslíte! Jak vás mohou ohrozit?

Samozřejmě, pokud skutečně vidíte plísně ve svém domě nebo v kanceláři, pak víte, že máte problém. Špatná zpráva je, že většina toxických plísní, které se vznášejí v ovzduší, nejsou viditelné pouhým okem, ale stále mohou vážně ovlivňovat vaše zdraví.

Starověká orientální medicína nám říká, že čistý, čerstvý vzduch je jednou z nejdůležitějších součástí nejen fyzického, ale i duševního zdraví. Jednoduše řečeno, bez čistého vzduchu tělo a ani mysl nemohou fungovat správně. Proto je plísně tolik ovlivňují!

Jejich přítomnost je klinicky spojována s více než jen alergickými reakcemi. Některé studie ukazují na spojení mezi spóry plísní ve vzduchu a depresí. Některé vědecké práce se dokonce odvolávají i na smrt. Tak snad to tak horké nebude, nicméně opatrnosti není nikdy dost. Kde všude plíseň číhá?

Mlýnský chléb jako problém

Většina forem plísní se řadí do kategorií mikroskopických hub, které se množí na hostitelském povrchu, mezi které patří třeba bochník chleba nebo kuchyňská skříň. Zelená forma, kterou vidíte na starém pečivu, přitom nepředstavuje jen jednu formu plísní. Ve skutečnosti je to seskupení několika stovek připojených sítí plísní. Tak ten zelený chleba vyhodíte, a co?

Hygiena, čistota a to ostatní

Jestli si říkáte něco podobného, věřte, že velké množství „neuzavřených“ mikroskopických spór plísní se již dávno pohybuje vzdušným prostorem. (Tyto spóry jsou pro lidské oko zcela neviditelné.) Výtrusy plísní zároveň mohou ulpět na vašich rukách, pokud si jej řádně neumyjete. Obecně platí, že se spóry plísní mohou přenášet na našich oděvech, botách, zvířatech i těle. Bezpečnost je tedy v tomto případě docela relativní pojem.

Kdo nebo co může za deprese?

A pozor, jistá průlomová studie z roku 2007 potvrdila souvislost mezi přítomností plísní v domácnostech a depresemi. Vědci zároveň identifikovali přes 1000 druhů plísní uvnitř domů. Šílené číslo! Často jsou přitom toxickými plísněmi napadány i kanceláře, což představuje zdravotní problém zvlášť v případě, když v nich člověk tráví mnoho času – což se předpokládá. A jak vypadá taková první pomoc v nouzi?

Větrejte, dělejte průvan (nechávejte otevřené dveře mezi místnostmi), do prostor, kde nejsou oka, pořiďte odvětrávací systém, pravidelně uklízejte a dezinfikujte používané plochy. Také nestavte nábytek příliš blízko stěn. V případě nouze oslovte firmu, která se zabývá sanacemi plísní.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat