Prostreno.cz

Na odolné skvrny použijte dle rad babiček máslo

Prací prášek není jediná varianta, jak odstranit skvrny z oblečení. Na každou skvrnu totiž existuje nechemický „lék“! Třeba v podobě brambory nebo másla!

Krev, pot, mastnota, rtěnka a víno. To jsou největší „držáky“, kterých je umění se zbavit. Vyzkoušejte proto některý z osvědčených domácích receptů našich babiček. Díky těmto tipům si hravě poradíte i s tou nejvzdorovitější špínou.

Důležitá je rychlost

První zásadou čištění skvrn, bez ohledu na to, kde jsou a od čeho, je vždy a hlavně rychlost. Pokud nedáte skvrně dost času, aby se vsákla do materiálu nebo uschla, máte napůl vyhráno. A jak je to s konkrétními patáliemi?

Skvrny od krve

V případě odstraňování těchto skvrn platí pravidlo rychlosti dvojnásob. Pokud budete rychlí, pak postačí většinou studená voda. Na krev nikdy nepoužívejte vodu teplejší než 40 °C. Zaschlou krev namočte a posolte. Pro namáčení můžete použít i bílý ocet, borax nebo tříprocentní roztok peroxidu vodíku, který je ale vhodný jen pro bílé a odolné materiály, neboť je vybělí.

Skvrny od potu

Pot je odolný soupeř a může se stát, že si s ním neporadí ani čistírna. Pot sám o sobě je čirá tekutina, která není cítit. Zápach vzniká až ve fázi jeho rozkladu. Z textilu je třeba dostat jej co nejrychleji, aby nemohl na látku působit. Stačí oblečení namočit do vlažné vody s mýdlem nebo trochou tekutého pracího prášku – propocené věci nestačí jen „vyvětrat“. Pokud na svém oblečení již skvrny od potu máte, pak musíte postupovat podle toho, zda jde o bílé či barevné prádlo. Některé metody k odstranění skvrn dokážou poškodit zabarvení, takže si vlastně moc nepomůžete. A jaké prostředky použít?

Prášky i sůl. Co je lepší?

Na bílé prádlo můžete použít klasický prášek. V případě starších fleků z něj udělejte za pomoci vody kašičku, kterou vetřete do látky v oblasti skvrny a pak namočte na několik hodin do vlažné vody. V případě barevné látky zvolte tekutý prací prostředek na barevné oblečení. Ovšem i klasické jádrové mýdlo je vhodným řešením odstranění skvrn, aniž byste se museli bát o barvy textilu. Na skvrny od potu funguje i mýdlo žlučové.

Opomíjet se však nesmí ani sůl, účinná zbraň našich babiček. Přidejte hrst soli do litru vody a nechte oblečení v tomto roztoku namáčet alespoň přes noc, následně vyperte klasickým způsobem. Ostatně, sůl je účinná v mnoha dalších případech.

Skvrny od vína

Víno vysajte papírovým ubrouskem, a co nejrychleji posypejte solí, kterou po chvíli odstraňte. Jako první pomoc je možné použít minerálku – tou skvrnu polijte a pak vysušte ubrouskem. K čištění můžete použít i mýdlovou vodu. Bavlnu lze převařit v mléce, které s vínem taky zatočí. Zaschlou mapu od vína pomůže vyčistit voda s trochou čpavku. Na červené víno zase působí víno bílé, kterým flek očistíte, potom posolíte a necháte působit. Po vyprání by měla skvrna zmizet.

Skvrny od rtěnky

Stala se vám při líčení nehoda? Velmi záleží na tom, o jakou rtěnku a hlavně jaký materiál jde. Většinou by taková nečistota měla zamávat na rozloučenou poté, co z ní mastnotu odstraníte lihem. Látku položte na savou podložku a nanášejte líh například vatičkou. Podložku přitom měňte, aby byla čistá. Potom dejte vyprat. Použít lze i benzin.

Skvrny od tuku

S odstraněním mastnoty vám pomůže líh, benzin nebo terpentýn (při jeho použití vždy dočistěte benzinem), ale například i kukuřičný škrob, kterým skvrnu posypete a asi po čtvrt hodině jej sundáte. Dobře poslouží i přípravek na mytí nádobí, který necháte chvíli působit. V každém případě buďte něžní, netlačte a nedrhněte skvrnu, jen místo třete. Mastné fleky můžete vyčistit také máslem. Snadno se odstraňuje a vezme s sebou i houževnaté skvrny od tuku, téru a pryskyřice. Namažte na ně trochu másla, nechte pár minut být, pakje oškrábejte a nakonec ošetřete trochou benzinu.

Další problematické skvrny

  • Tráva. Aplikujte zředěnou citronovou šťávu a omyjte. Pokud si umažete džíny, tak je potřete zubní pastou, usušte a potom omyjte.
  • Rajčata. Položte na nečistotu plátek syrové brambory nebo ji opláchněte teplou mýdlovou vodou.
  • Make-up. Nastříkejte přípravkem na leštění oken a vysajte papírovým ubrouskem.
  • Čokoláda. Opláchněte teplou mýdlovou vodou nebo naneste citronovou šťávu a následně dejte vyprat.
  • Propiska. Pomáhá směs octa a lihu v poměru 1 : 1. Pokud nemáte líh, zkuste postříkat lakem na vlasy.
  • Smůla. Namočte do odlakovače na nehty a vydrhněte.




Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat