Prostreno.cz

Vybavení kuchyně: Nože, bez kterých se neobejdete

Zrovna zařizujete kuchyni, nebo jste ji chcete jen trochu dovybavit? Máme pro vás druhy a typy nožů, které by vám doma neměly chybět, obzvlášť pokud je vaření vaším koníčkem. Se správným nožem vám to půjde rychle od ruky a vaření bude hračka.

Kvalitní nože jsou vizitkou každého kuchaře, všimněte si, že nejlepší šéfkuchaři si svoji sadů nožů nosí vždy při sobě a opatrují ji jako oko v hlavě. Bez kvalitního a ostrého nože se doma prostě neobejdete. Ne nadarmo se říká, že nejvíc se pořežete tupým nožem!

Vybavte si domácnost přesně podle svých potřeb a stylu vašeho vaření. Jaké druhy a typy by právě vám neměly doma chybět?

Kuchařský nůž

Tento typ nože by neměl chybět v žádné domácnosti. Vyznačuje se tvrdou a širokou čepelí, která zajistí dostatek místa mezi prsty a prkénkem. Nejběžnější délky kuchařských nožů jsou 16, 18, 20 a 23 cm s tím, že ženy preferují kratší čepele a muži delší. Tento nůž slouží ke krájení, porcování a sekání. Díky svému tvaru se může pohybovat do stran a krájet takzvaným kolíbáním.

Japonský nůž neboli santoku

Santoku znamená v japonštině „tři ctnosti", což odkazuje na skutečnost, že je dobrý pro krájení, sekání a drcení. Tvar čepele japonského nože má vysokou čepel s mírně prohnutým ostřím, běžně s délkou 14 nebo 17 cm. Využijete ho obdobně jako výše popsaný kuchyňský nůž. Výbrusy, které jsou na tomto noži navíc vytvářejí efekt vzduchové kapsy, který oceníte při kolébavém krájení. Díky tomu se krájené plátky na čepel nelepí a zůstávají úhledně naporcované na prkénku. Při krájení drobných surovin můžete nůž použít jako lopatku, a snadno tak ingredienci přemístit do hrnce.

Špikovací a nakrajovací nůž

Tento typ nože je snad nejpopulárnější v každé domácnosti, protože je také nejuniverzálnějším. Tyto malé univerzální nože mají obvyklou délku čepele od 6 do 12 cm s hladkým nebo zubatým ostřím. Díky tenké čepeli jsou vhodné na špikování a nakrajování, ale jejich využití téměř nezná mezí.

Nůž na ovoce a zeleninu

U malých nožů ještě zůstaneme, tento typ nože je obdobný jako špikovací či nakrajovací nůž, má obdobné délky čepele, ale může se lišit tvarem. Některé nože na ovoce a zeleninu mají podobu škrabky s obráceně prohnutým ostřím, nebo je jejich ostří rovné se špičkou dole, pro pohodlnější loupání a okrajování. Další variací jsou různé zoubky a vroubky pro okrasné krájení.

Zoubkovaný nůž

Zoubkovaný nůž je v domácnosti nepostradatelný na krájení pečiva. Kvalitní nože na pečivo mají mírně prohnuté vlnité ostří. Tento tvar zajišťuje perfektní dokrojení chleba až k podložce a zároveň zabraňuje prstům narážení do krájecí podložky. Obvyklá délka čepele u nožů na pečivo je kolem 20 cm. Kratší zoubkované nože využijete na krájení měkkých plodů, například rajčat.

Vykosťovací a filetovací nůž

Pokud patříte mezi milovníky masa, tak bez pořádného vykosťovacího nože se neobejdete. Nůž při vykosťování svírá menší úhel než při porcování masa, proto je správně zvolený nůž důležitý i pro bezpečnější manipulaci. Tyto nože se vyznačují pevnou čepelí se ztenčenou špičkou. Tvrdá čepel si poradí s tvrdými kostmi a šlachami, zatímco ztenčená čepel zajistí přesné opracování masa.

Filetovací nůž je oproti vykosťovacímu noži štíhlý a ohebný, nůž s kvalitní čepelí lze do strany ohnout až do 45° bez poškození. Při filetování ryby se špička nože bokem dotýká prkénka, zatímco druhou rukou (dlaní) přidržujeme filet. Přesnou linii řezu vedeme pouze tlakem na nůž. Tvar filetovacího nože je velmi podobný tomu vykosťovacímu, a proto ho může podle potřeby zastoupit.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat