Prostreno.cz

Vychytávky z vánočních zbytků: Čokoládové sklenice i dekorace z rozbitých ozdob

Zbylo-li vám po Mikuláši či Vánocích mnoho nejrůznějších dobrot či zbytků dekorací, nevyhazujte je. Můžete z nich vytvořit originální doplňky do bytu nebo na silvestrovský stůl. Nevěříte? Tak se nechte inspirovat.

Rozbité vánoční ozdoby

Tradiční skleněné ozdoby jsou drahé a bohužel také křehké. Není divu, že se nám je nechce jen tak hodit do koše, když některé nedožijí dalších Vánoc. Nezoufejte, nevyhazujte je a vytvořte z nich nové. Rozbité střepy opatrně sesbírejte a v sáčku je přes utěrku rozmačkejte na menší kousky. Pořiďte si polystyrenový polotovar ve tvaru kuličky, hvězdičky nebo čehokoli, co se vám líbí, jeho středem provlékněte stužku na zavěšení a poté naneste v celé ploše disperzní lepidlo. Nakonec obalte ve střípcích a nechte zaschnout. Aby střepy neopadávaly, je dobré výrobek přestříkat bezbarvým lakem. Takové ozdoby ale skladujte v krabičkách, abyste předešli nechtěnému poranění.

Čokoládové sklenice

Zbyly vám doma čokoládové figurky, pro které nemáte využití? Použijte je jako jedlé nádobí na silvestrovskou tabuli. Figurkám odřízněte teplým nožem vršky, abyste odkryli dutinu figurky. Poté je nechte v lednici a vyndejte je až těsně předtím, než budete podávat občerstvení. Čokoládové sklenice jsou úžasným doplněním sladkých krémových likérů, ale hodí se i k whiskey nebo vodce.

Zbytky cukroví

Cukroví se za období svátků leckomu přejí a skladovat jej v mrazáku není příliš vhodné, protože vlhne a ztrácí svoji chuť. Raději z něj vytvořte nějakou jinou dobrotu. Cukroví můžete rozdrobit, smíchat s rozpuštěným máslem a vzniklou hmotu natlačit prsty na dno dortové formy. V misce smíchejte tři tučné tvarohy s 250 gramy cukru, jedním vanilkovým cukrem a důkladně zašlehejte do směsi tři celá vejce. Směsí pokryjte připravený korpus a nechte v předehřáté troubě péct 50 minut při 170 °C.

Balicí papír

Po Vánocích zbyde vždy velká spousta ozdobného papíru, který je nám mnohdy líto vyhodit. Lze jej však použít znovu, když není docela zničený. Můžete si s jeho pomocí vyrobit krásné obaly na knihy, záložky do nich, nebo můžete vyzkoušet své umělecké Já a vyrobit zajímavé koláže. Ty zmuchlané využijete po nastříhání například jako silvestrovské konfety.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat