Prostreno.cz

Rybenkám vstup do domácnosti zakázán

Máte pocit, že je rybenka neškodná? Možná jste ještě neslyšeli o tom, že vám klidně sežvýká stránku rozečtené knihy. Nebo dokonce kus tapety!

Rybenka domácí nekouše, neštípe a nepřenáší žádné choroby. I když nepředstavuje žádná zdravotní rizika, nebývá právě oblíbeným hostem. Kde všude ji potkáte a jaké škody může napáchat?

Pozor na knihy, šaty a mouku

Nejlepším útočištěm tohoto hmyzu je teplé, vlhké a tmavé prostředí. Právě proto se mu daří v koupelnách, chodbách, spížích a na toaletách. Život rybenky trvá přibližně tři roky, během nichž je schopná vyprodukovat asi sto vajíček. Tím se dostáváme k tomu, že její přemnožení je předzvěst mnoha nepříjemných překvapení.

Některé druhy se totiž živí papírem, proto dokážou zničit nejen poklady umístěné v knihovně, ale i rodinné fotografie nebo tapety. Jiné druhy zase můžete přistihnout, jak zvesela okusují záclony, kobercové lepidlo, ložní prádlo či oblečení v šatníku. Klidně se ale podívají i do potravin, jako je například mouka a cukr. Právě z tohoto důvodu je dobré počet stříbrných návštěvníků regulovat. Jenže jak?

Sůl je vážně nad zlato

Pokud jde o sůl, tou rybenka v žádném případě nepohrdne. A protože není sobecká, ráda ji na ochutnání donese i celé své rodince. Ovšem její konzumace má drtivé následky pro všechny. Chlorid sodný způsobí dehydrataci, což končí úhynem. Pokud vám svědomí dovolí, poprašte tímto kuchyňským ochucovadlem místa výskytu a bude klid.

Zaměřeno na slupky

Co jmenovaný živočich vážně nesnese, to je citronová kůra a okurková slupka. I tyto prostředky se tedy jeví jako možné řešení. Jen myslete na to, že nástrahy je třeba často měnit, aby zůstaly svěží a aromatické, jinak se úplně minou účinkem.

Esenciální olej jako odpuzovač

Není žádnou novinkou, že vůni některých esenciálních olejů hmyz příliš nevyhledává. A platí to i pro rybenky. Chcete-li se bránit proti jejich nekontrolovatelnému množení, pak si ovoňte domácnost levandulí, hřebíčkem, citronelou, skořicí, bazalkou či cedrem. Dobrou volbou je i rozmarýn, popřípadě šalvěj.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat