Prostreno.cz

Věci nevhodné ke skladování v koupelně

Mít ručník pověšený vedle vany a na umyvadle zase položený kartáček na zuby? Pro vás nic moc zvláštního, pro odborníky cesta, jak si do úst i na pokožku snadno přenést miliony bakterií.

Koupelna je jednou z nejdůležitějších místností v domácnosti. Bývá relaxační zónou, prádelnou, kosmetickým salonem i centrem hygienické očisty. Co v té vaší máte vy? Jsou totiž věci, kterým pobyt v tomto prostředí ani za mák nesvědčí. Například?

Léky si s vlhkem nerozumějí

Skříňka nad umyvadlem jako skladiště léků, vitaminů či dalších doplňků stravy? U někoho běžná praxe. Ovšem podle amerických vědců to není ten nejlepší nápad, neboť vlhkost i vyšší teplota může účinnost těchto medikamentů radikálně snížit. Nebo výrazně zkrátit dobu jejich expirace. Proto je obecně doporučováno skladovat léky při teplotě od 20 do 25 stupňů Celsia – a samozřejmě v suchu.

Problém je i s ručníky

Asi každý má ručník pověšený hned vedle umyvadla. A osušku zase v těsné blízkosti vany. Koneckonců – kde taky jinde, že? Jenže i tohle je vlastně špatně, což je trochu paradox. Textilní výrobek ze smyčkové tkaniny zvané froté v sobě ukrývá statisíce bakterií, plísní a choroboplodných zárodků, které mají v temnu, teplu a již zmíněném vlhku ideální podmínky pro rozmnožování. Suché a vyprané ručníky tedy uložte někde ve skříni a ty mokré nechte doschnout na kterémkoli jiném místě, praví odborníci. Rovněž byste je měli měnit maximálně každých pět dní. A ano, s županem je to prý hodně podobné…

Zubní kartáček. Kam s ním?

Nedávná studie uskutečněná na anglické manchesterské univerzitě prokázala, že na zubním kartáčku pobývá více než deset milionů bakterií, které si jeho prostřednictvím přenášíte do úst. Podstatná část pochází z fekální hmoty, jež se rozstřikuje po celé místnosti pokaždé, když spláchnete toaletu. A teď máte dvě možnosti, jak s touto informací naložit. Buď kartáček po každém použití poctivě opláchněte vodou, vysušíte a zavřete do dobře uzavíratelné skřínky, nebo před splachováním toaletní mísu vždy zavřete, aby bakteriální dopad nebyl tak drastický.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat