Prostreno.cz

Rýže a čočka nasytí i květiny

Věděli jste, že čočka nebo rýže nemusí nacházet své využití pouze v kuchyni? Tyhle dvě zdánlivě obyčejné potraviny toho umějí mnohem více, než jen nasytit hladové strávníky. Vyzkoušejte je třeba v podobě pleťové masky, pohlcovače pachů nebo jako zálivku do květin.

Hnojivo

Při vaření vzniká spousta odpadu. Nezbavujte se vývaru z rýže nebo čočky okamžitým vylitím do odpadu, ale slijte ji namísto toho do konvičky, nechte ji vychladnout a zalijte s ním své pokojovky. Rýžová voda je skvělým hnojivem například pro kalanchoe nebo fialky. Vývar z čočky je skvělý především pro palmy a rostliny, které mají tvrdší listy. Nezapomínejte ale, že voda nesmí být solená!

Pleťová maska

Rýžovou masku objevily japonské dívky už dávno. Rýže je velmi bohatá na kyselinu linoleovou, která je silným antioxidantem a navíc stimuluje produkci kolagenu, který zpomaluje tvorbu vrásek.

Na její přípravu budete potřebovat tyto suroviny 3 polévkové lžíce rýže, 1 polévkovou lžíci mléka a 1 polévkovou lžíci medu. Uvařte rýži a přeceďte ji, ale vodu nevylévejte. Ingredience smíchejte dohromady a naneste na vyčištěnou pokožku dekoltu a obličeje. Po patnácti minutách masku smyjte a obličej opláchněte rýžovou vodou. Má totiž silné antioxidační účinky, hydratuje pokožku, napomáhá prokrvení pokožky, odstraňuje vrásky a léčí záněty.

Polštářek proti bolesti

Trápí-li vás bolavé klouby nebo svaly, vyrobte si nahřívací polštářek, který naplníte čočkou a před použitím ho jednoduše nahřejete v mikrovlnné troubě. Velmi účinný pomocník v každé domácnosti, za minimum peněz.

Pohlcovač pachů

Rýži na talířku, pokapanou troškou oblíbeného vonného oleje, můžete využít jako voňavou dekoraci do bytu, ale rýže je mnohem silnějším pomocníkem. Nemůžete-li se zbavit zápachu z bot, nasypte do nich dvě polévkové lžíce rýže a počkejte jeden až dva dny. Rýže zbaví boty vlhkosti i zápachu.

Čistič mlýnků

Mlýnky na kávu či maso občas potřebují pročistit a zbavit zápachu. Na to jsou obě tyto potraviny ideální. Jednoduše je nasypejte do mlýnku a rozemelte tak, jak jste zvyklí. Poté je vysypejte do koše a mlýnek bude jako nový.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat