Prostreno.cz

Mikuláš je za dveřmi – proč ho slavíme a co připravit dětem do balíčků?

04.12.2021 | Tipy a triky

Svátek svatého Mikuláše se nezadržitelně blíží. Na 5. prosince se děti těší, ale z Mikuláše a čertů mají také velký respekt. Věděli jste, že biskup Mikuláš nejenže trestal, ale také spravedlivě odměňoval? A odkud vůbec tradice mikulášské nadílky pochází?

Tradice založená na skutečných událostech

Není příliš obvyklé, že české tradice mají reálný základ. Vánoce, Velikonoce nebo pálení čarodějnic jsou postavené především na legendách a pověstech. Ty nejčastěji přejímáme z křesťanství, ale například zmíněné čarodějnice a některé vánoční zvyky pocházejí ze staroslovanského pohanského náboženství. Nicméně postava Mikuláše skutečně existovala. Narodil se kolem roku 280 v řecké Lýkii do rodiny, která se živila rybolovem, nebo prodejem ryb. Záhy se stal patronem nejen rybářů, ale také námořníků, lukostřelců a hostinských. Mikuláš vynikal dobrosrdečností. Během pronásledování křesťanů římskými císaři ho několikrát věznili a mučili. Mezi lidmi proslul štědrostí a obranou nespravedlivě obviněných. Díky tomu se mezi křesťany jedná o nejuctívanějšího svatého. Biskup Mikuláš zemřel 6. prosince 345 (nebo 352). Právě proto v tento den slaví všichni Mikulášové jmeniny.

Legenda o třech věnech

Proč ale Mikuláš obchází 5. prosince rodiny s dětmi? Historikové se domnívají, že původ této tradice tkví ve jedné události z jeho života. Otec měl tři dcery, ale kvůli dluhům neměl peníze na jejich věno. Dcery tak poslal pracovat do veřejného domu, aby si na něj vydělaly. Biskup Mikuláš to viděl a otevřeným oknem hodil každé měšec s dukáty. Dcery se díky tomu mohly vykoupit ze služeb a záhy se vdaly, zatímco jejich otec se dostal do vězení pro dlužníky. Zda je tato legenda skutečná, s jistotou nikdo neví. Dala ale základ tradici, na jejíž oslavu se děti těší, ale zároveň z ní mají velký respekt.

Do balíčků dejte čokoládu i školní pomůcky

Dětem dáváme k Mikuláši drobné sladkosti a další pochutiny. Nemusí se ale jednat o balík nezdravých čokolád, sušenek nebo slaných dobrot. Při troše snahy vytvoříme kombinace, které obsahují čokoládové pamlsky i zdravé ovoce.

Pokud si nevíte rady s výběrem, pomůže vám aktuální Penny čtvrtečník. Ten obsahuje speciální akce na mikulášské dobroty a najdete v něm sladká vánoční jablka, ovocné přesnídávky a další pochutiny. V některých rodinách dostávají balíčky k Mikuláši i tatínkové nebo dědečkové. Ti ocení lahvinku něčeho ostřejšího nebo nakládané utopence v akci. Balíček ale nemusí obsahovat pouze věci k jídlu. Pořízení zimních rukavic, školních potřeb a dalších praktických věcí se stejně nevyhnete. Usnadněte si práci a dejte tyto věci do balíčku od Mikuláše. V dětských očích tak stoupne jejich hodnota – je to přece odměna za to, že byly celý rok hodné.

Čokoládová lízátka ohromí a vyjdou na pár korun

Některé levné čokolády v obchodech obsahují malé množství kakaa a nejsou zdravé. Pokud neradi pročítáte složení, udělejte si vlastní čokoládová lízátka. Potřebujete na ně pouze tři suroviny:

  • 350 g nepražených kakaových bobů,
  • 75 g třtinového cukru,
  • cukrářské dekorace dle vašich preferencí.

Boby zlehka opražte na pánvi – díky tomu se příjemně rozvoní a lépe se s nimi pracuje. Ještě teplé je vysypte do mixéru, přidejte třtinový cukr a rozmixujte. Kakaové boby se rozehřejí a získají tekutou čokoládovou konzistenci. Hotovou směs vylijte do formiček a nechte zlehka ztuhnout. Do polotuhé směsi napíchejte špejle a kuličky dozdobte barevnými posypkami. Pokud nemáte formičku na čokoládová lízátka, vylijte čokoládu na plech vyložený pečícím papírem – snadno a rychle vytvoříte domácí tabulky čokolády.

Přejeme vám krásné prožití nejen mikulášské nadílky, ale celého adventu a vánočních svátků!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat