Prostreno.cz

Trik pro oživení zvadlé zeleniny

Včera jste koupili nějaké ty saláty, rukolu  a zelí s tím, že připravíte zeleninovou přílohu k masu. Jenže ouha, co se před pár hodinami jevilo jako svěží, najednou ztratilo na vitalitě. Svazek červené řepy zrovna vábně nepůsobí, stejně jako římský salát. Je jediným řešením kompost?

Během zimy je člověk odkázaný hlavně na ovoce a zeleninu ze supermarketů. Nabídka jednoho či druhého je sice díky dovozu ze zahraničí pestrá, nicméně než se zboží dostane od pěstitele k zákazníkovi, uběhne dlouhá doba. Nezřídka se pak stává, že koupíte mrkev, řepu či brambory (většinou v akci, neboť prodejce už ví, že mu moc času na prodej nezbývá), a po pár hodinách zjistíte spoustu nedokonalostí, včetně plísně. Dobrou zprávou je, že než se zelenina začne kazit, dá se oživit něčím, co pravděpodobně máte po ruce: ledovou vodou.

Návod, jak vrátit život povadlým potravinám

Odřízněte všechny části, které nepotřebujete. Co je příliš zavadlé a scvrklé, vyhoďte. Nechte si jen to, co chcete oživit. Do lavoru nebo větší misky napusťte ledovou vodu a nádobu dejte do lednice. Potraviny nechte 15 až 30 minut máčet. Vydatnější produkty, jako je kořenová zelenina, však mohou vyžadovat delší dobu (až jednu hodinu).

Voda je nezbytná pro růst, texturu a vitalitu zeleniny. Ve skutečnosti většina zeleniny obsahuje více než 80 procent hmotnosti vody. Když se zelenina sklidí, její zásoby vody se výrazně omezí, proto buňky v zelenině brzy začnou kolabovat. Jakmile ji ale ponoříte, dějí se zázraky.

Co je to v té váze?

V případě, že máte chřest, špenát, kapustu nebo bylinky, zacházejte s nimi jako s květinami. Vložte konce potraviny do sklenice s vodou a nechte je nasáknout, začnou absorbovat vodu a zásobovat vysušené buňky. Netrvá to dlouho, výsledky jsou patrné téměř ihned. Jen nezapomeňte trochu zastřihnout konce, aby se buňky otevřely. Poté zeleninu zabalte do papírových utěrek, je nutné odsát přebytečnou vodu. A použijte ji jako obvykle.

I pokud chcete produkty oživit a uložit na později, musíte je po vodní lázni pořádně vysušit. Voda je živnou půdou pro bakterie a nahrává hnilobě, proto buďte důslední. Zároveň myslete na to, že potraviny, které rychle hnijí, se k revitalizaci vodou nehodí. Řeč je o dýni, rajčatech, tykvi nebo cuketě. Najdete-li jídlo, které vykazuje známky hniloby, dosáhli jste bodu, odkud není návratu. Mezi další zjevné známky rozkladu patří tmavé skvrny, slizká struktura a zkapalněné části. V těchto případech si opravdu nechte zajít chuť.

Zdroje: purewow.com, eatingwell.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat