Prostreno.cz

Repelentní rostliny na okna

Venku se příjemně otepluje, my s vděčností otvíráme okna a většinu dne větráme a užíváme si voňavý čerstvý vzduch… Alespoň do té doby, než zjistíme, že nám s čerstvým vzduchem do domovů zavítali i nezvaní hosté v podobě much, komárů a další havěti.

Místo rozprašování repelentů a odpuzovačů hmyzu po bytě, které řeší až následek, zkuste malou prevenci. Líbí se vám hezky ozdobená okna květinami v truhlících, a zvažujete, že si letos také nějaký pořídíte?

Skvělé! Pak spojte příjemné s užitečným, a vysaďte si do truhlíků za okny rostliny, které budou nejen krásné, ale také dají stopku dotěrnému hmyzu, který jejich vůni nemá rád, a která jej spolehlivě odpudí. Které květiny a rostliny to konkrétně jsou?

Inspirujte se u venkovských stavení a v přímořských oblastech

Úzké záhonky pod okny venkovských domků (nejen u nás v Česku ale i v zahraničí a v přímořských oblastech) bývají často osazovány nejrůznějšími bylinkami: mátou, šalvějí, bazalkou, yzopem nebo tolik oblíbenou levandulí. Možná jste si během dovolené u moře povzdychli, jak to vypadá krásně…ano vypadá, a především to skvěle plní svou úlohu – všechny tyhle bylinky totiž mouchy a komáři nemají rádi!

Trochu více v českém stylu: Muškáty a afrikány

Pokud nejste zrovna na bylinky, můžete zkusit osvědčenou klasiku: muškáty a afrikány (neboli aksamitníky). Tyto běžné květiny, které potkáte doslova na každém rohu, se totiž nepěstují jen pro jejich letní půvab, ale i pro velice výrazné aroma, které hmyz nesnáší.

Nezapomeňte však, že muškáty i afrikány potřebují dostatek slunce, propustnou a výživnou půdu, pravidelné zavlažování, přihnojování a odstraňování odkvetlých květů, tedy stručně řečeno: Budete se muset o svého parťáka za oknem pravidelně starat. Odmění se vám však záplavou květů od jara až do podzimu.

Molice

Když jsme u těch muškátů, skvělým doplňkem do truhlíku je molice, která se s muškáty dobře snáší a esteticky doplňuje. Především upoutá výraznými zeleno-bílými listy a výrazným aroma, které spolehlivě „nevoní“ dotěrnému hmyzu, který se místům s výskytem molice vyhýbá. Výhodou této rostlinky je i to, že je nenáročná, a tudíž vhodná i pro pěstitele začátečníky.

Měsíček lékařský

Měsíček lékařský je léčivá rostlina původem z jihu Evropy a orientu. Jedná se o vcelku nenáročnou jednoletku vydávající výrazné aroma, které spolehlivě odpuzuje komáry a další hmyz. Nejlepší využití potenciálu této rostlinky je pěstování v květináčích umístěných v blízkosti vaší terasy nebo vchodu do vašeho domova, abyste se vyhnuli tradiční letní invazi brouků, much a komárů uvnitř domu či bytu. Kromě much a komárů Měsíček odradí i mšice, třásněnky, molice, drobné brouky, háďátka rajčat a svilušky, proto je velice vhodné jej vysadit i do záhonků mezi plodiny.

Zdroje: www.abecedazahrady.dama.cz, www.gardendesign.com/plants/mosquito-repellent





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat