Prostreno.cz

Gril vyčistí obyčejná brambora

Ještě pár posledních grilování a šťavnaté steaky vonící ohněm a kořením budou mít utrum. Už teď se děsíte klasického posezonního čistění grilu? Nemusíte. Jděte na to od lesa – použijte bramboru!

Léto pomalu končí a s ním i grilovací sezona. A že se nám po všech těch dobrotách z rozpáleného roštu bude stýskat! Jenže co naplat, venku začíná být chladno a gril je třeba pomalu „zazimovat“. Nutná je především jeho důkladná očista, aby byl připravený na příští rok. Jak z něj ale dostat veškeré připečené zbytky – a pokud možno bez práce? Věřte, nebo ne, pomůže obyčejná brambora!

Obyčejná potravina s neobyčejnými schopnostmi

Brambory patří k základní domácí potravinové výbavě. A je to dobře! Kromě své kulinářské všestrannosti nabízejí i nespočet zdravotních výhod. Na jejich seznam patří kupříkladu normalizace krevního tlaku a podpora trávení. Je prokázáno, že představují i prevenci žaludečních vředů, působí proti zánětům a povzbuzují imunitu. Naprosto samostatnou kapitolu jsou jejich kosmetické přednosti. Nebo jste snad neslyšeli o tom, že omlazují pokožku, přičemž přispívají k léčbě akné, ekzémů a vyrážek? Se stejnou vervou si poradí i s tmavými kruhy pod očima a pigmentovými skvrnami. Kdo by to byl řekl, že tuto plodinu lze využít i při úklidu!

Vodní kámen nemá šanci

Už naše babičky využívaly brambory, respektive jejich slupky, jako náhradu tekutého písku. Stačilo je smíchat s hrubozrnnou solí a čistící prostředek byl na světě. Uplatnil se zejména v boji s vodním kamenem a nečistotami uvízlými ve dlaždicových spárech. Brambory jako takové sloužily i k očistě obrazových rámů a odolných skvrn na oblečení. Vraťme se ale zpět k tomu zmiňovanému grilu. Ten doslova nablýskají!

„Škroby obsažené v bramborách grilovací rošty nejen vyčistí, udělají z nich i nepřilnavý povrch, čímž zabraní tomu, aby se na nich jídlo zbytečně připalovalo,“ překvapuje americký šéfkuchař Tony Matassa. To jsou ale novinky, že! Pokud tuto metodu chcete vyzkoušet v praxi, pozvolna rozpalte gril a poté po něm přejíždějte rozkrojenou syrovou bramborou. Je-li rošt hodně znečištěný, budete brambor zřejmě potřebovat více, ale i tak jde o snadný a takřka bezpracný způsob očisty, přísahá jmenovaný šéfkuchař.

Zdroj: www.wellandgood.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Hřibová omáčka

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat