Prostreno.cz

Nejlepší víno ke každému jídlu

K dobrému jídlu se vždy hodí dobré víno. Zde vám řekneme, jak udělat perfektní volbu pro širokou škálu jídel.

Nezáleží na tom, zda je víno červené nebo bílé, suché nebo sladké – najít to správné víno k jídlu není zrovna jednoduché. I když je u vína stále tím nejlepším vodítkem osobní vkus, existuje pár pravidel a kombinací, které se při výběru toho správného vína osvědčily. V našem malém průvodci pro milovníky vína zjistíte, jaké víno se hodí ke kterému pokrmu.

Proč pít k jídlu víno

Důvodů, proč pít víno k jídlu, je opravdu mnoho. Především však správný vinný doprovod dokáže vylepšit každé jídlo tím, že zvýrazní některé vůně, nebo je dokonce vínem doplní.

Víno se také často používá při vaření – zejména k dochucování omáček. Zde lze samozřejmě víno, které se podává později, použít i k vaření. Ale opravdu chcete nechat svůj drahý výběr vín odpařit v hrnci? To se raději rozhodněte sami.

Jaké víno se hodí k rybě?

Nezáleží na tom, zda jsou to krevety nebo mušle – k mořským plodům se hodí zejména čerstvé až kyselé bílé víno, jako je Pinot Grigio nebo Sauvignon Blanc. Trochu pikantnější Chardonnay se naopak báječně hodí ke grilovaným a smaženým rybám, jako je losos nebo okouník. Každý, kdo k rybě preferuje červené víno, by se měl rozhodnout pro lehké Pinot Noir. Španělská Rioja se také hodí k mořským plodům.

Co podávat k masu?

Pokud jde o to správné víno k masu, hodí se téměř vše. Pokud chcete mít jistotu, měli byste si zapamatovat pravidlo „Červené víno se hodí k červenému masu, bílé víno k bílému masu“. Bílá vína jako Ryzlink rýnský nebo Chardonnay se obzvláště dobře hodí k bílé drůbeži, jako je kuřecí nebo krůtí maso. K vařenému hovězímu se hodí i dobré bílé víno s malou kyselinkou. Steak nebo rostbíf lze naopak spárovat s intenzivním červeným vínem. Zvláště chutné jsou Merlot nebo Cabernet Sauvignon. Doporučujeme ovocné červené víno s hovězími líčky nebo telecí pečínkou.

Existuje víno k zelenině?

Víno se hodí i k vegetariánským jídlům. Nejlepší je se zeleninou pít ovocná bílá vína nebo suché růžové víno. Pokud zelenina obsahuje hodně hořkých látek, je lepší k jídlu zvolit silné suché bílé víno, např. Sauvignon Blanc nebo Chardonnay. Obě vína se hodí i k salátům.

A co těstoviny?

Které víno se k těstovinám hodí, záleží především na omáčce. Ke smetanovým omáčkám se lépe hodí ovocná bílá vína, těžké, rajčatově těžké omáčky typu bolognese lépe ladí s výrazným červeným vínem, jako je Merlot.

Klasické spojení sýra a vína – ale jakého?

Víno a sýr jsou skutečný tým snů. Jemný sýr se nejlépe kombinuje s lehkým bílým vínem, jako je ovocný Kabinett nebo jemně suché Spätlese, zatímco Beerenauslese a ledová vína se hodí k silnému sýru. Pokud dáváte přednost červenému vínu, můžete zkombinovat plný Shiraz se silným sýrem.

Které víno se hodí k asijské kuchyni?

K asijským jídlům se hodí i dobré víno. Pikantní pokrmy z woku se nejlépe snoubí s ovocným ryzlinkem, protože dokážou pikantní koření, jako je chilli nebo zázvor i trochu zjemnit. Ryzlink Spätlese se také dobře hodí k indickému kari a thajskému jídlu. K suchému Sauvignon Blanc se hodí méně kořeněná jídla.

Jaké víno se hodí k řeckému jídlu?

I v Řecku se vinařství provozuje po tisíce let, a proto je u řeckých jídel samozřejmě důležitý i správný výběr vína. K lehce kyselému sýru feta se hodí například šumivé růžové víno. K předkrmu tsatsiki doporučujeme silné bílé víno. Totéž platí pro pokrmy z jehněčího masa. Pokud milujete musaku, měli byste se spolehnout na vhodné červené víno.

Zdroj: www.essen-und-trinken.de






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat