Prostreno.cz

Ani jeden roztoč v domácnosti není vítaný

Jsou malí, a tak zákeřní! Roztoče nelze zpozorovat pouhým okem, a přesto zvesela útočí zejména na alergiky. Kolik jich je v každém gramu prachu a jaký roztok jim vytváří nehostinné podmínky?

Prach a spolu s ním i roztoči, respektive jejich alergeny (výtrusy) jsou v domácnosti běžné. Roztoči milují vlhko, teplo a tmu a přebývají nejčastěji v postelích a kobercích s dlouhým vlasem. Natřásáním peřin či suchým stíráním prachu se pak roztočové alergeny dostávají do vzduchu, takže žádný prostor ani věc jim nejsou svaté. Jak učinit přítrž jejich množení?

Ani jeden druh roztoče není vítaný

Plísňové roztoče jsou adaptabilní na všechny druhy prostředí, od vlhkých sklepů až po vlhké dutiny stromů, obvykle napadají a konzumují rozkládající se materiály (dřevo, lepenka atd.), houby, bakterie, řasy, hnůj a mrtvá těla zvířat. Někteří se mohou také živit semeny a cibulovinami, což dokazuje, jak odolní a přizpůsobiví ti roztoči skutečně jsou. A jak vlastně vypadají?

Kromě toho, že jsou malincí (na délku neměří více než jeden milimetr), roztoči bývají téměř průhlední. Vzhledem k tomu, že mají krátké životní cykly (kolem devíti až 30 dnů), rychle se množí – kdekoli. Kupříkladu taková samice roztoče plísňového může za svůj krátký, ale produktivní život naklást 500 až 800 vajíček.

Příznaky napadení roztočem

Hnědé skvrny na plesnivých místech, šedý či hnědý „prach“ nebo „biomasa“ pod nádobím a v blízkosti potravin, velké shluky malých bílých teček, které migrují nebo se zdá, že „procházejí“ povrchy. Nic z toho není dobře.

Roztoči plísní jsou často spojováni s alergiemi a jejich přítomnost může vyvolat astma či problémy s dutinami. Jejich pichlavé chlupy dráždí pokožku a kontaminují klimatizační systémy, skladovací prostory a krmivo pro domácí mazlíčky. Roztoči se nacházejí i v prachu, v každém gramu prachu jich je 2 000 až 15 000. Zbavte se jich. Čistotou!

Úklid je alfou a omegou úspěchu

Při drhnutí se zaměřte na praskliny a štěrbiny, kde se roztoči rádi schovávají. Případnou viditelnou plíseň odstraňte roztokem bělidla nebo octa a vody, zkrátka vytvořte nehostinné prostředí. Filtry naplněné prachem v klimatizačních a topných jednotkách pravidelně vyměňujte. Pokud se na polštářcích nebo měkkých hračkách vytvořila plíseň, tyto věci vyperte a vysušte při vysokých teplotách.

Kdy zavolat odborníky?

Dále se ujistěte, že je váš domov dobře větraný. Zároveň odsuňte nábytek od stěn a ponechte prostor pro cirkulaci vzduchu. Spusťte odvlhčovač, abyste odstranili vlhkost. Před vstupem do domu si otřete boty na „uvítací“ rohože. Pokud zjistíte, že veškerá základní kutilská řešení selžou, zvažte zavolání profesionální společnosti na odstraňování škůdců či sanaci plísní.

Zdroje: www.familyhandyman.com, www.illinois.gov, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat