Prostreno.cz

Tipy na péči o nepřilnavé pánve

Nepřilnavé pánve jsou základnou pro přípravu mnoha chutných dobrot, jako jsou třeba palačinky. Bez řádné péče však trochu „zlobí“. Víte, jak prodloužit jejich životnost?

Nepřilnavé pánve vám mohou usnadnit vaření i smažení, protože jsou přizpůsobeny tak, aby se jídlo nepřilepilo na povrch. Většina z nich je vyrobena z hliníku a má polytetrafluorethylenový povlak, kterému se hovorově říká teflon. Ten má schopnost klouzat po jiných látkách, s nimiž se setká, a právě tato kluzká kvalita se považuje za jeho hlavní benefit. Zatímco s nepřilnavými pánvemi je vaření hračkou, péče o ně vyžaduje trochu úsilí a námahy.

Jak dlouho vydrží v provozu?

Nejprve je důležité zmírnit vaše očekávání ohledně životnosti nepřilnavých pánví, zvláště když je srovnáváte s jinými druhy nádobí. Například od těch litinových, které při správné péči vydrží po generace, mají nepřilnavé pánve mnohem kratší životnost – asi pět až sedm let.

Před prvním použitím svou novou pánev umyjte saponátem, vodou a jemnou houbou. A co je možná nejdůležitější, vyvarujte se používání kovových nástrojů jakéhokoli druhu – ať už je to ocelová špachtle na obracení masa nebo třeba metlička. Kov může poškrábat a odstranit vrstvu teflonu. Výsledkem je, že se potraviny budou s větší pravděpodobností lepit a vy nechtěně zkonzumujete část nepřilnavé teflonové směsi, protože se odlupuje.

I když pravděpodobně nebudete potřebovat olej, neznamená to, že se od něj musíte držet dál. Olej stále zlepšuje chuť a strukturu čehokoli, co vaříte, a zároveň umožňuje efektivní přenos tepla z pánve na jídlo.

A co teplota?

Obecně střední nebo středně vysoká teplota je vaším přítelem. Vyhněte se však extrémnímu přehřátí nepřilnavé pánve. To proto, že způsobuje uvolňování plynů a chemikálií, což opět zhoršuje její nepřilnavost.

Skladování

Faktem je, že i nesprávné skladování poškozuje onu slavnou nepřilnavou vrstvu. Pokud je například nepřilnavá pánev uložena mezi jinými nástroji na vaření (jako je litina, nerezová ocel, a dokonce i další nezbytnosti pro přípravu jídel, jako jsou skleněné nádoby), poškrábe se. Pro jistotu nepřilnavé hrnce a pánve přikryjte papírovou utěrkou nebo měkkým hadříkem, aby nedošlo k jejich náhodnému poškození při pouhém ukládání do regálů.

Jak byste pánve měli čistit?

Čištění pánví s nepřilnavým povrchem je poměrně snadné, protože se na nich nepřichytává jídlo, takže intenzivní drhnutí není nutné. Jediným případem, kdy možná budete muset o trochu víc „přitlačit na pilu“, jsou zuhelnatělé zbytky potravin. Naštěstí to lze snadno napravit tak, že pánev necháte namočenou v horké vodě a saponátu (asi 10 minut) a poté ji jemně vydrhnete neabrazivní houbou.

Zdroje: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S004896972205392X?via%3Dihub





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat