Prostreno.cz

Sběr a využití dešťové vody uleví vaší peněžence

19.04.2023 | Tipy a triky

Dešťovému období snad není konce, je třeba ho tedy náležitě využít. A jak jinak než důmyslným sbíráním a využitím dešťové vody. Pojďme se podívat na podrobné informace o tomto pokladu z nebes.

Světová populace stále roste a s tím jak se zvyšuje poptávka po čisté vodě, začíná také docházet ke zvyšování ceny a snižování dostupnosti tohoto nejcennějšího přírodního zdroje. Dešťová voda je jedním z nejčistších zdrojů vody, který lze snadno a efektivně zachytit a využít. Navíc umožňuje udržitelnou správu vodních zdrojů a snižuje naši závislost na společném dodávání pitné vody.

Jak dešťovou vodu zachytit a skladovat

Chytání dešťové vody je proces sběru dešťové vody, která se následně ukládá do nádrží nebo nádrží pro pozdější použití. Zde je několik způsobů, jak toho dosáhnout:

1. Podzemní nádrže: Podzemní nádrže jsou umístěny pod zemí a mohou pojmout velké množství dešťové vody. Tyto nádrže jsou nabízeny v různých velikostech, materiálech a designech, v závislosti na potřebách uživatele.

2. Nadzemní nádrže: Nadzemní nádrže jsou obvykle umístěny vedle budovy a mohou být připojeny k domácímu zařízení, jako jsou wc, pračka nebo zahradní hadice.

3. Dešťové zahrady: Dešťové zahrady jsou malé zahrady vytvořené tak, aby zachytily dešťovou vodu z okolních ploch. Dešťová voda se v těchto zahradách shromažďuje a pomalu se vsakuje do půdy.

Jak správně dešťovou vodu využít

Existuje mnoho způsobů, jak využít dešťovou vodu. Některé z nejběžnějších zahrnují:

1. Zalévání zahrady: Dešťová voda je ideální pro zalévání zahrady, protože je čistší a obsahuje méně chemikálií než voda z vodovodu. Je také měkčí, což je lepší pro zdraví rostlin.

2. Splachování toalet: Použitím dešťové vody na splachování toalet můžete ušetřit značné množství pitné vody a také peněz.

3. Praní prádla: Dešťová voda je měkčí než pitná voda, což znamená, že je lepší pro vaše prádlo. Pomáhá udržet barvy a snižuje potřebu použití aviváže.

4. Mytí auta a oken: Dešťová voda je skvělá na mytí auta a oken, protože nezanechává skvrny a je šetrná k životnímu prostředí.

5. Hasičská voda: V případě požáru může být dešťová voda použita jako alternativa k pitné vodě.

Co na závěr

Chytání a využití dešťové vody, je ekonomicky i ekologicky šetrný způsob, jak ušetřit pitnou vodu a snížit náklady na vodu a její ošetření. Také pomáhá snižovat zatížení kanalizačních systémů při silných deštích, což může zabránit povodním a zlepšit celkovou kvalitu životního prostředí. Tak už běžíte na zahrádku instalovat pořádný sud?

Zdroj: www.welovegardens.com, www.gardening.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat