Prostreno.cz

Zbytky potravin, které si cestu do koše rozhodně nezaslouží

Doba je zlá, snižte plýtvání potravinami a nevyhazujte nic, co vám v kuchyni dobře poslouží – třeba bramborové slupky!

Podle Organizace pro zemědělství a výživu (FAO) se každý rok na světě vyhodí až jedna třetina vyprodukovaných potravin, což je asi 1,3 miliardy tun. Na jednoho Evropana pak připadá přibližně 96 až 115 kilogramů vyhozeného jídla za rok. A teď ruku na srdce. Nevyhazujete náhodou ty nejlepší kousky ze zeleniny a ovoce? Tohle do koše nepatří!

Vnější listy zelí

Tmavší, tužší vnější listy zelí mají nejvyšší koncentraci vitaminu A, který podporuje zrak, imunitní zdraví a plodnost (1). Vnější zelené listy jsou také bohatší na chlorofyl, jež má antioxidační vlastnosti. Nakrájejte je na co nejjemnější plátky a přihoďte do pomalu vařených jídel.

Bramborová slupka

Bramborová slupka je bohatá na kyselinu lipoovou, silný antioxidant, který může podporovat zdravou hladinu cukru v krvi a snižovat glukózu (2). Bramborové slupky obsahují také 10 mg vitaminu A na 100 g. Zbylé slupky potřete extra panenským olivovým olejem nebo kokosovým olejem a upečte je v troubě. Slupku si ponechte i v bramborové kaši.

Listy a stonky brokolice

Listy a stonky brokolice tělu dodají kyselinu listovou, vápník a vitamin A. Jsou také bohatým zdrojem indol-3-karbinolu, silné fytochemikálie s protirakovinnými a protizánětlivými vlastnostmi (3). Stonky brokolice se dají zapracovat do šťávy, nastrouhat do salátů nebo nakrájet a použít do polévek.

Slupka z kiwi

Prebiotické vlastnosti kiwi lahodí střevům, neboť podporují růst zdravých bakterií Lactobacillus. Slupky obsahují třikrát více antioxidantů než dužina uvnitř. Vadí vám chloupky? Pak slupky na chvíli namočte do vody. Do smoothies můžete přidat i celé kiwi.

Ananasové jádro

Bromelin, přírodní enzym, který se nachází v jádru ananasu, má širokou škálu zdravotních pozitiv – od snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění až po podporu imunitního systému (4). Proto si jádřinec si uschovejte a snězte jej jako obvykle, nebo odšťavněte.

Citrusové slupky

Citrusové slupky (například pomeranče, mandarinky, grapefruity, limetky a citrony) jsou bohaté na antioxidanty a pochlubit se mohou vysokým množstvím vitaminu C, draslíku, vápníku a hořčíku. Bylo prokázáno, že limonen, který se nachází ve slupce citrusových plodů, vykazuje protirakovinné, protizánětlivé a antivirové účinky (5). Nastrouhejte všechny své důkladně umyté slupky a použijte je do salátů, smoothies nebo proteinových kuliček.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257687/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723188/, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844022002778, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28260017/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat