Prostreno.cz

Domácí přípravky na včelí bodnutí

Jak se počasí otepluje a lidé tráví více času venku, je dobré mít po ruce take nějaké přípravky na včelí bodnutí.

Asi už každý zažil, jaké to je, když bodne včela nebo vosa. I když nejste alergičtí, není to nic příjemného. Obvyklé reakce jsou bolest v místě bodnutí, otok a svědění.

Na běžné včelí bodnutí, které nevyvolává alergické reakce, stačí domácí ošetření. Pokud nemáte více včelích bodnutí nebo alergickou reakci, domácí prostředky jsou vše, co potřebujete.

Před použitím jakéhokoli přírodního léku na včelí nebo vosí bodnutí byste měli udělat dvě věci:

Odstraňte žihadlo

Když vás bodne včela, první věc, kterou byste měli udělat, je zjistit, zda je žihadlo stále ve vaší kůži. (Hledejte malou černou tečku na místě bodnutí.) Pokud ano, měli byste ji seškrábnout předmětem, který není ostrý. Může se to zdát jako dobrý nápad, ale nepoužívejte pinzetu nebo prsty k vytahování žihadla, protože tím pouze vtlačíte více jedu do kůže.

Dezinfikujte místo

Jakmile je žihadlo venku, měli byste místo bodnutí dobře očistit mýdlem a vodou.

V tomto okamžiku konvenční léčba často zahrnuje aplikaci kortizonového krému nebo antihistaminového krému. Pokud byste raději zkusili přírodní léčbu včelím bodnutím, zde jsou některé z nejlepších a nejúčinnějších možností:

Jedlá soda a voda

Použití jedlé sody v domácnosti je docela nekonečné. Ve skutečnosti je jedlá soda dokonce součástí přírodní léčby včelím bodnutím. Namísto použití konvenčního steroidního nebo antihistaminického krému můžete použít pastu z jedlé sody a vody.

Led

Jedním z nejjednodušších, ale nejúčinnějších prostředků na bodnutí včelou nebo vosou je přiložení ledového obkladu na místo, kde jste byli bodnuti. Led pomáhá jak při zánětech, tak i při svědění. Pomáhá také pro optimální hojení.

Zvednout postižené místo

Ruce a nohy mohou být běžnými místy bodnutí. Pokud vás píchne na paži nebo noze, zvedněte postiženou končetinu. Zvednutí pomáhá proti otoku.

Jablečný ocet

Další skvělá domácí léčba na včelí bodnutí, kterou pravděpodobně již máte po ruce, je jablečný ocet. Aplikací jablečného octa na bodnuté místo může pomoci neutralizovat včelí jed, a tím zklidnit nežádoucí příznaky včelího bodnutí.

Snadný způsob, jak aplikovat jablečný ocet na včelí bodnutí, je nasytit nelepivý, savý polštářek obvazu a přiložit obvaz na bodnutí. Můžete také namočit čistý kousek hadříku do jablečného octa a aplikovat ho na oblast po dobu 15 až 20 minut.

Med

Včela může být příčinou, ale i nástrojem pomoci. Med potlačuje zánět a svědění a může pomoci předcházet infekci.

Když med aplikujete na místo bodnutí nebo ránu, enzym glukóza oxidáza ve skutečnosti produkuje peroxid vodíku. Vzniká tak nehostinné prostředí pro bakterie.

Na místo bodnutí můžete nanést malé množství kvalitního medu, překrýt volným obvazem a nechat působit hodinu nebo méně. Můžete to udělat několikrát denně podle potřeby.

Černé uhlí

Prášek z aktivního uhlí můžete smíchat s vodou nebo olejem, vytvořit pastu a aplikovat ji jako domácí lék na bodnutí. Aktivní uhlí pomáhá vytáhnout zbytky jedu a zklidnit příznaky včelího a vosího bodnutí.

Vilín

Pupínky, komáří štípnutí, včelí a vosí bodnutí…a v seznamu můžeme pokračovat dál a dál, pokud jde o všechny způsoby, jak může vilín zklidnit zánětlivé kožní problémy. Vilín je opadavý keř, který na podzim a v zimě kvete sytými barvami. Z jeho listů a kůry je vyrobený adstringent, který jednoduše podle potřeby aplikujte přímo na místo bodnutí.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat