Prostreno.cz

Cuketu se nebojte i zamrazit

Cuket je teď více než dost a v zimě je zase postrádáme. Jejich zamrazení se tedy přímo nabízí. Jakých zásad se držet a jak dlouho vám tahle zelenina u ledu vydrží?

Cuketa všude, kam se podíváš. Přesně tak to vypadá na našich zahrádkách, v supermarketech i na regionálních trzích. Ono je to vlastně dobře, protože tahle zelenina má hodně co nabídnout, proto se cuketového šílenství moc rádi účastníme.

Prospěšný nízkokalorický zdroj 

Cuketa má velmi nízký obsah kalorií, takže je perfektní součástí dietního jídelníčku. Ale zalíbení v ní mohou najít i ti, kteří jsou se svými tělesnými křivkami spokojení. Lidově zvaná cukína je nejen všestrannou kulinářskou ingrediencí, ale i chutným podporovatelem zdraví. Věděli jste, že obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, proto zlepšuje trávení (1)? I na jejích dalších benefitech si ale člověk smlsne.

Ostrý zrak a hormony v lati

Na seznam zajímavých schopností cukety patří i to, že normalizuje hladinu cukru v krvi (2), reguluje škodlivý cholesterol (3) a příznivě ovlivňuje ostrý zrak (4). Dále posiluje kosti (5), působí proti rakovině (6) a ve štítné žláze udržuje stabilní hladinu hormonů  (7). Je tedy dobré jíst cuketu pravidelně, protože má nesporné zdravotní přínosy. A jestli se dá zamrazit i do zásoby? Tak to se vsaďte (8).

Ledová rezerva na horší časy

Možná je cuketa natolik velká, že ji prostě celou nesníte. Anebo je úroda tak obrovská, že vám zkrátka docházejí nápady na její využití. Buď jak buď, v mrazáku vydrží i několik měsíců, tak proč si ji neuchovat na později? Na rozdíl od jiných druhů zeleniny ji předtím nemusíte blanšírovat, což vám dost usnadní veškeré přípravy. Cuketu nakrájejte na stejně velké plátky, dejte je na menší plech  vystlaný pečicím papírem a hurá s nimi k ledu. Zhruba po hodině až dvou, ve stadiu ledové ztuhlosti, plátky přendejte do igelitového sáčku a šup s nimi zpátky do mrazáku. Až na cuketu v kuchyni přijde řada, myslete na to, že po rozmrazení bude mít měkčí strukturu než v původním stavu, takže ji zakomponujte spíše do polévek, zapečených pokrmů, těsta na pečivo a těstovin.

Zdroje: (1) www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation/eating-diet-nutrition, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23326148/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22190137/,(4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3693724/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3330619/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537869/, (7) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19276533/





Celkem 3 komentářů

VrbkaT@seznam.cz
18.08.2023
Ludmila
18.08.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat