Prostreno.cz

Jak poznat, že jsou vařená vejce hotová

Vejce. Kdo by je nemiloval? Pořád tápete, jak dlouho je vařit, aby byla tak akorát? Jestli nepoužíváte minutku, a přesto se chcete přesvědčit, že je žloutek dostatečně pevný, udělejte tohle!

Obecně se udává, že pošírovaným vejcím stačí tři minuty tepelné úpravy, pro vajíčka naměkko je nutných pět minut, zatímco vajíčka s tekutým středem (říká se jim nahniličko) vyžadují minut sedm. Existuje přitom nějaká zaručená metoda, která by prověřila, že je poměr vaječných bílků ke žloutkům dokonale uvařen? Na některé tipy z TikToku se můžete spolehnout!

Vejce roztočte

Vařená vejce se točí rychleji, rovnoměrněji a hladce, naproti tomu ta syrová k rotaci nemají tolik „energie“ – stěží se otočí. Platí, že tato metoda skutečně funguje nejlépe, pokud se snažíte zjistit, zda je vejce uvnitř pevně uvařené, nebo naopak ještě měkké.

Vejce ponořte do vody

Prověřený test čerstvosti vajec je víc než známý. Vejce ponořte do sklenice se studenou vodou. Leží-li vejce u dna, je čerstvé, na svém širším konci má zatím jen malou vzduchovou bublinu. Budete-li chtít vysledovat spíš to, zda je uvařené, vajíčko vhoďte do sklenice – protentokrát s vodou teplou – a sledujte, jestli se kolem skořápky vytvářejí nějaké vzduchové bubliny. V případě, že tomu tak je, bez obav ho oloupejte a rozkrojte.

Použijte baterku

Na vejce si posviťte baterkou! Proč? Syrová vajíčka nesou světlo skrz skořápku, zatímco ta vařená vejce ne.

Jak vejce dokonale uvařit – pokaždé

Na plotnu dejte hrnec a do něj vložte několik vajec – měla by být v jedné vrstvě. Nalijte vodu, plotýnku nastavte na středně vysokou teplotu a vodu přiveďte k varu. Když začne rázně bublat, teplotu snižte tak, abyste dosáhli holého varu, a vařte 10 minut – tedy pokud toužíte po pevném žloutku. K odhadu časového horizontu použijte kuchyňskou minutku. Následně vejce přeneste do mísy naplněné studenou vodou a nechte je zchladit. To proto, aby se s nimi lépe manipulovalo. Vajíčka oloupejte a použijte podle potřeby, třeba do salátů, a užívejte si jejich chuť i nutriční profil.

Jedno větší vejce obsahuje 78 kalorií, 5 g tuku, méně než 1 g uhlohydrátu, 6 g bílkovin a 147 mg cholinu. Vejce patří k dobrým zdrojům vysoce kvalitního kompletního proteinu. Většina z tohoto množství se nachází ve vaječném bílku.

Zdroje: www.eatingwell.com/article/8067928/how-to-know-when-boiled-eggs-are-done/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat